Novi srpski član Predsjedništva BiH

Ubjedljiva pobjeda Željke Cvijanović

  • Извор: АТВ
  • 03.10.2022. 19:28

SNSD-ova Željka Cvijanović ubjedljivo je pobjedila za srpskog člana BH Predsjedništva. Sa rekordnim glasovima iza sebe je ostavila lidere SDS-a i DNS-a Mirka Šarovića i Nenada Nešića.

Milorad Dodik i Željka Cvijanović izvršiće tzv.šahovsku rokadu ili zamjenu mjesta. Cvijanovićeva ulazi u Dodikov kabinet kao prva dama koja je pobjedila u trci za srpskog člana  BH Predsjedništvo. Već sinoć je rekla da će koristiti ustavna prava da ukoliko dođe do preglasavanja od druga dva člana da se neće libiti da  povlačiti vitalni nacionalni interes kad god odluke u Sarajevu budu na štetu Srpske.

"U suštini ono što mene interesujue da sam ja izabrana na teritoriji Republike Srpske i da tamo predstavljam Republiku Srpsku, i da tamo branim interese Republike Srpske, a u suštini ko je to izabran sa druge strane, odnosno druga dva člana, u drugom entitetu, to nije moja briga. Moja briga je da se ponašam u skladu  sa Ustavom", kaže Željka Cvijanović, novi srpski član Predsjedništva BiH.

95 hiljada glasova razlika je između Željke Cvijanović i drugoplasiranog Mirka Šarovića. Iz SNSD-a u Istočnom Sarajevu pozivaju lidera SDS-a da podnese ostavku.

"U istoriji političkoj nikada više neće jedan kandidat pobjediti nekoga sa 90 hiljada. Mislim da je Mirko Šarović još sinoć trebao podnijeti ostavku na sve političke funkcije, jer su mu birači rekli da treba da ide u političku penziju i da dugo uživa u svojoj životnoj penziji", kaže Ljubiša Ćosić, predsjednik GO SNSD-a Istočno Sarajevo.

U drugom entitetu politička iznenađenja. Lider SDA Bakir Izetbegović izgubio je od SDP-ovog Denisa Bećirovića. DF-ov Željko Komšić uspio je ponovo uz pomoć bošnjačkih glasova da pobjedi HDZ-u Borjanu Krišto koja je sinoć izjavila da se osjeća kao pobjednik, jer su nju birali isključivo Hrvati čiji predstavnici bi i trebali da sjede u BH Predsjedništvu.