Na poštuje se odluka Suda BiH

Udruženju sudskih tumača Srpske onemogućeno učestvovanje na tenderima

  • 31.01.2019. 19:21

Iako je Sud BiH čak sedam puta presudio u korist Udruženja sudskih tumača Republike Srpske, i ukidao Rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi BiH da udruženje kao pravno lice registrovano u Republici Srpskoj ne može učestvovati u javnim nabavkama, presude nisu ispoštovane. 

Agencija za javne nabavke BiH je i samoinicijativno obrisala elektronski nalog Udruženja, tako da sa sajta javnih nabavki ne mogu da preuzmu tendersku dokumentaciju. U Advokatskoj kancelariji Baroš, koja je punomoćnik Udruženja, kažu da još nisu pomogle ni krivične prijave i zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka pred Upravnim inspektoratom BiH.

"Oni su izbrisali elektronski nalog našeg klijenta i to bez donošenja odgovarajućeg upravnog akta na koji bi naš klijent mogao da izjavi određen pravni lijek. Za sve to vrijeme, naši klijenti su onemogućeni da učestvuju u postupku javne nabavke, da preuzmu tendersku dokumentaciju i da na bilo koji način ostvaruju zaknito svoja prava," rekao je Nemanja Šikman, stručni saradnik u Advokatskoj kancelariji Baroš.

Iz Kancelarije za razmatranje žalbi i Agencije za javne nabavke BiH danas se nisu oglašavali. Već po donošenju prve presude Suda BiH, Kancelarija za razmatranje žalbi odlučila je da ne poštuje sudske odluke. U ponovljenom postupku u Rješenju su čak tvrdili da su presude pogrešne, jer je Sud zauzeo stav da udruženja generalno mogu da učestvuju na tenderima.

"Na osnovu navedenog ovo tijelo smatra da je pogrešan stav Suda BiH, koji navodi u obrazloženju predmetne presude "da nijedna od navedenih odredbi Zakona o javnim nabavkama ne ograničava pojam privrednog subjekta na subjekte registrovane prema odredbama i uslovima propisanih Zakonom o privrednim društvima,"saopšteno je iz Kancelarija za razmatranje žalbi BiH.

Dosašnji troškovi upravnih sporova koje snosi Kancelarija za razmatranje žalbi dostigle su oko sedam hiljada konvertibilnih maraka. S obzirom na to da su ugovorni organi ili institucije vlasti ili javna preduzeća, ukoliko dođe do naplate štete, budžet BiH mogao bi da bude oštećen za desetine hiljada maraka. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином