У два кампа

Ухапшени наоружани мигранти

  • Извор: АТВ
  • 09.12.2023. 19:09

Наоружани мигранти се крећу по БиХ. У два импровизована кампа у Доњем Свилају припадници Граничне полиције и СИПА-е пронашли су ватрено оружје и муницију. Четири мигранта су приведена.

"Пронађена су и одузета два пиштоља Берета уз 16 метака, аутоматска пушка са два оквира уз 57 метака, мобилни телефони, сим картице и други предмете важне за кривични поступак. Осумњичени ће бити предати у надлежност бх. Тужилаштва", кажу из Граничне полиције БиХ.

Претпоставља се да је оружје требало да послужи за њихов међусобни обрачун. Ову причу неки у БиХ нису довољно схватили, каже то за АТВ министар безбједности.

Ненад Нешић каже и да је неопходна регионална сарадња. Управо у овој акцији су добро дошле информације из МУП-а Србије.

"Имамо информацију да тога има још. Заиста морамо додатну пажњу посветити по питању миграната, по питању ко су људи који улазе у БиХ као мигранти, да ли су то можда терористи, да ли су то безбједносно интересантна лица. У сваком случају, вјерујем полицијским агенцијама. Вјерујем у сарадњу са полицијама из региона", рекао је Нешић.

Мигрантска криза је гурнута у крај, а никада није престала, поручују безбједњаци. Ово је, кажу, потврда њихових упозорења да људи који нелегално улазе у БиХ са собом носе ризик.

"Доступност оружја поготово додатно оптерећује ту атмосферу и мислим да би све безбједносне структуре у БиХ требале врло озбиљно да се позабаве овим проблемом, јер, шта ако би, не дај Боже, то оружје било употријебљено против неког од становника БиХ, која је сама по себи оптерећена међунационалним односима. Ево, у задње вријеме видите да та криза и даље се продубљује", додаје Саша Мићин, професор на Факултету безбједносних наука.

Са становишта безбједности то постаје све већи проблем. Крајње је вријеме да се ово схвати као озбиљно, јасна је порука стручњака безбједности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: