Бањалука

УНРС пита уредништво БХРТ: Шта је спорно у питању о српском страдању у Сребреници?

  • Извор: АТВ
  • 10.05.2024. 14:54

Удружење новинара Републике Српске затражило је од уредништва Радио-телевизије Босне и Херцеговине да јавности образложи због чега је санкционисала Мирелу Савић, након интервјуа са потпредсједником Републике Српске, Ћамилом Дураковићем.

Саопштење УНРС преносимо у цјелости:

Одлука да се колегиница Савић удаљи из програма „БХТ1 уживо“, те не ради више као водитељ и не смије разговарати са носиоцима политичке власти, није документована и званично образложена ни њој, ни јавности.

БХРТ није приватни медиј, те је у обавези да ову информацију пружи грађанима који јавни сервис финансирају.  Усмени одговори, како је то учињено по наређењу уредника у Сарајеву, Дејана Петровића, односно формулације „правила је ФТВ прилог о нама“, „ниси ти овдје да бринеш о српским жртвама“, „тон ти је био непримјерен“, „ниједном ниси рекла геноцид у својим питањима о Сребреници“ и слично; нису ни пристојни, ни довољни за установу финансирану из буџета свих грађана.

Тим више, што је колегиница Савић дио трочланог суда части УНРС.

УНРС је анализирало спорни интервју и наш стручни тим за 21 минут и 24 секунде снимка, није пронашао ни један примјер да је колегиница Мирела Савић, било гдје, нарушила новинарски кодекс.

Напротив, регистровали смо искључиво непримјерено понашање госта, Ћамила Дураковића. Он бучно негодује и одговара у кафанском маниру, јер му се не допадају и готово је изненађен питањима у бањолучком студију, који је једини информативно-технички центар БХРТ на територији Српске, док је пет преосталих у ФБиХ.

Новинарки се обраћа на ти, полемише са њом, одговара питањима, те продубљује националистичке страсти негирањем несумњивог злочина над српским цивилима у Кравици, наводећи их као легитиман војни циљ и да због тога никада неће одати пошту невиним жртвама.

Исто тако, постаљамо питање уредницима и менаџменту БХРТ, због чега сваке године праве цјелодневне преносе догађаја из Поточара уживо или недавно отварање обновљене џамије Арнаудије у Бањој Луци, а нису преносили на исти начин церемонију освештања обновљене Саборне цркве у Мостару или манастира Житомислић из 15. вијека, који су такође срушени у грађанском рату?

Зашто их никада нема на комеморацијама у Сијековцу, Гаравицама, Мркоњић Граду, Добровољачкој улици, Тузланској малти... те зашто уживо не преносе никада догађаје из Доње Градине?

Нажалост, не само то – већ УНРС детектује очигледан и велики напор, који се улаже на БХРТ, да се у случају хрватско-муслиманског логора смрти - Јасеновац, при извјештавању никако не употријеби термин „геноцид“.

Умјесто да заштити своју новинарку, Мирелу Савић, од харанге и пријетњи (неке од њих чак насиљем и смрћу), које јој без икакве кривице упућују кроз медије и по друштвеним мрежама у Федерацији БиХ, управа БХРТ не само да то нијемо посматра – већ се и сама прикључила овим нападима.

Уколико јавности у најхитније не одговори на овдје постављена питања, менаџмент БХРТ ће зацементирати увјерење грађана Републике Српске, да је само на папиру јавни радио-телевизијски сервис Босне и Херцеговине, а да се у пракси активно понаша као сервис само једног народа; на којем је питање о страдању Срба - не само непримјерено, већ се његово постављање и кажњава.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм