Osudili prisilan transfer na Vučjak

Upozorenje iz EU: Migrantska kriza u BiH izmiče kontroli

  • 18.10.2019. 19:04

Migrantska kriza u BiH izmiče kontroli, i vlasti moraju hitno da se suoče sa izazovom, upozoravaju iz Evropske unije. Napominju nadležne da preuzmu odgovornost i pojačaju napore da riješe probleme.

Delegacija Evropske unije u BiH strogo osuđuje prisilno premještanje migranata u improvizovano sklonište Vučjak koje sprovodi policija Unsko-sanksog kantona. Gradskim vlastima BIhaća poručuju da sa tim, odmah prestanu. 

"U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna, već i nedostojna lokacija. Vlasti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona su do sada ovaj problem nosili na svojim leđima. Ne smiju biti ostavljeni sami", stoji u poruci Delegacije EU.

Podsjećaju i na silne milione koji su prošle godine stigli u BiH  a koji su bili namijenjeni za izgradnju objekata u kojima bi bili smješteni migranti. Zima je na pragu, a hiljade migranta nemaju humane uslove za boravak u BiH. 

Upozoravaju vlasti BiH da se ne igraju sa ljudskim životima. Dok u Ministarstvu bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu, odgovornost prebacuju na gradske vlasti, u Unsko-sanski kanton svaki dan pristiže sve više migranta. 

"Nastojimo sigurnosne uslove uslove u uslove života u urbanim dijelovima Bihaća, kao i drugim centrima pogođenim humanitarnom katastrofom, poput Velike Kladuše, dovesti u neku normalu. A naravno raditi sve mjere, iz preventivnih razloga s obzirom da smo poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada je dolaskom zime eskalirao broj problema, incidenata, krivičnih djela", kaže Ale Šiljdedović, portparol MUP-a USK.

U Ministarstvu bezbjednosti, u kojem su do sada mnogo pričali, ali malo šta i uradili, obećavaju da će prije zime biti izgrađen još jedan prihvatni centar u blizini Sarajeva. Prema nekim procjenama na prostoru Unsko-Sanskog kantona trenutno se nalazi oko 6.000 migranata. Prije nekoliko dana u kamp Vučjak u kolonama  je stiglo oko 1.000 migranata, predvođeni policijom.