"Spriječiti nepravednu kvalifikaciju jednog naroda"

Upućen Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid

  • Извор: АТВ
  • 05.02.2022. 19:17

Spriječiti nepravednu kvalifikaciju jednog naroda, zloupotreba pojma genocid je krivično djelo, kazne za obične građane od šest mjeseci do pet godina, za službenike najmanje tri godine, to, između ostalog, stoji u Prijedlogu zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid. U parlamentarnu proceduru uputili su ga SNSD i Srpski klub.

Šef kluba poslanika SNSD-a kaže da je ovim predviđeno da sankcijama podliježe svako ko predstavi ideju o genocidu omalovažavajući, etiketirajući bilo koji entitet ili narod.

"Riječ je o posebnom zakonu, zakonskom rješenju leks specijalis iz različitih razloga i zaista ćemo vidjeti da li su zaista iskrene izjave pojedinih političara da su spremni da jednu od tema koje nam se u javnosti prezentuju na veoma loš način i da ta teška pitanja stavimo u zakonske okvire", kaže Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH.

Te spremnosti teško da ima, sudeći po izjavi predsjedavajućeg Predstavničkog doma. Denis Zvizdić tvrdi da je riječ o "novom obliku negiranja genocida, jer, kako kaže, ne postoji ideja o genocidu kako to stoji u zakonu nego da postoji samo zločin genocida”. Sada I međunarodna zajednica može da shvati da je bošnjacima jedino bitno da Srbe nazivaju “genocidašima”, odgovaraju iz SNSD-a.

“Političko Sarajevo i Bošnjaci u Sarajevu ne žele niti budućnost BiH, niti jednaka prava svih naroda u BiH. Oni samo žele da Srbe okarakterišu kao “genocidaše” i zato bježe od bilo kakvog prijedloga koji daje jednaka prava svim narodima", ističe Sanja Vulić, polslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Riječ je o poštovanju zaključka NS RS. Definicija pojma genocida je jasna, mada je mnogi, pogotovo u Sarajevu, interpretiraju po svom nahođenju. Ovaj pojam je uveden kako bi zločini poput Holokausta dobili adekvatnu pravnu definiciju. Podrazumijeva namjerni napor da se jedna grupa potpuno uništi na osnovu njene nacionalne, rasne ili vjerske pripadnosti. To je pokušano za vrijeme NDH u Jasenovcu.

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм:Поново код куће (16+)

    '' Филм:Поново код куће (16+)

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм