VSTS najavio konkurs

Uskoro izbor glavnog tužioca BiH

  • 05.06.2018. 19:38

Konkurs za novog glavnog tužioca ubrzo će biti raspisan, poručuju iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Izbor novog glavnog tužioca kočilo je usvajanje novog poslovnika, ali i apelacija smijenjenog glavnog tužioca Gorana Salihovića koju je uputio Ustavnom sudu BiH. Sud je odbio apelaciju, ali Salihović tvrdi da još nije dobio nikakvo obrazloženje. Ništa još nije gotovo, poručuje Goran Salihović.

"Taj isti Ustavni sud je donio 25.oktobra apelaciju kojom je konstatovao da nisam imao fer suđenje odnosno povreda Ustava i Evropske konvencije član 6 i povreda suđenja u razumnom roku. Znači, nastupila je zastara. Sudsko vijeće je imalo priliku da u ovih osam mjeseci ispoštuje odluku Ustavnog suda. Još to nije urađeno" kaže Salihović. 

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, ipak, tvrde da je sve gotovo, bar kad je riječ o Goranu Salihoviću. Milan Tegeltija predsjednik VSTS-a tvrdi da je Ustavni sud svoje rekao i da nije bilo povrede prava od strane VSTS-a u slučaju Salihović. Tegeltija kaže i da se na izbor novog glavnog tužioca nije čekalo zbog apelacije koju je Salihović uputio Ustavnom sudu.

"Čekalo se usvajanje novog poslovnika koji je u skladu sa prepoukama Evopske komisije. Taj smo posao zavšili. I mi smo usvojili novi poslovnik Visokog tužilačkog savjeta koji je dobio pozitivno mišljenje Evropske komisije. I taj poslovnik u svojim završnim prelaznim odredbama predviđa da će se svi konkusi za rukovodeće pozicije u pravosuđu, a koji su raspisani prije nego što je on stupio na snagu poništiti i raspisati novi.  

Goran Salihović sa mjesta glavnog tužioca suspendovan je prije dvije godine zbog disciplinskih prekršaja u vršenju dužnosti. Zvanično je smijenjen prošle godine, odlukom Prvostepene disciplinske komisije za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. S mjesta glavnog tužioca premješten je na mjesto tužioca Tužilaštva BiH. Funkciju glavnog tužioca trenutno obavlja v. d. Gordana Tadić do raspisivanja novog konkursa.
 

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм