Сједница без судије из Српске

Уставни суд БиХ без судија из Српске о криминализацији клевете: Један члан није у складу са Уставом БиХ

  • Извор: АТВ
  • 18.01.2024. 19:46

Уставни суд БиХ утврдио је данас да члан 280а. Кривичног законика Републике Српске није у складу са чланом II/3х Уставa Босне и Херцеговине и чланом 10 Европске конвенције и укинуо оспорену одредбу наведеног закона.

Како су навели из Уставног суда БиХ, даље је утврђено да су чланови 208а, 208б, 208в, 208г, 208д. и 208ђ овог закона у складу са наведеним чланом Устава БиХ и чланом 10. Европске конвенције.

Уставни суд је ову одлуку донио на основу захтјева Дениса Звиздића, замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, и 14 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

„У погледу оцјене уставности члана 280а. Уставни суд је, између осталог, сматрао да обим дјела која се могу сматрати кажњивим у складу са чланом 280а. оспореног закона (Повреда угледа Републике Српске и њених народа) доводи у питање пропорционалност мијешања кроз кривичне санкције. Осим тога, Уставни суд је примијетио да кривично дјело из цитираног члана, за које је прописана казна затвора, оставља могућност примјене мјера прописаних Законом о кривичном поступку за осигурање присуства оптуженог лица и успјешно вођење кривичног поступка, односно могућност да се оптуженом одреди и притвор, што додатно потврђује одвраћајући учинак члана 280а. Уставни суд је закључио да члан 280а. није пропорционалан циљевима због којих је донесен и да такво мијешање у слободу изражавања није 'неопходно у демократском друштву'“, саопштено је из Уставног суда БиХ.

Разматрајући чланове 208а, 208б, 208в, 208г, 208д. и 208ђ, Уставни суд је указао да то што је клевета, након дужег периода, поново прописана као кривично дјело није само по себи противно Уставу БиХ или Европској конвенцији.

„Међутим, Уставни суд је сматрао нужним и да укаже да, иако није оцијенио неуставним наведене одредбе, надлежни органи у Републици Српској требају поступати с посебном пажњом у случају кривичног прогона за дјела прописана овим члановима, а нарочито водити рачуна да оспорене одредбе примјењују у складу са стандардима утврђеним дугогодишњом праксом Европског, али и Уставног суда, те нагласио да би надлежни органи требали, колико је то могуће, избјегавати кориштење правних лијекова који би могли одвратити грађане, а посебно новинаре, од изношења критичког мишљења о питањима од јавног интереса због страха од кривичних и других санкција. Уставни суд је закључио да су чл. 208а, 208б, 208в, 208г, 208д. и 208ђ. Кривичног законика Републике Српске у складу са чланом II/3.х) Устава БиХ и чланом 10. Европске конвенције“, саопштено је из Уставног суда БиХ.

Подсјетимо да је Уставни суд БиХ од 2. јануара ове године без судије из реда српског народа, након што је Златко Кнежевић отишао у пензију на властити захтјев.

Шта каже оспорени Члан 280а?

(1) Kо јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну казниће се казном затвора до три године.

(2) Ако је дјело из става 1. овог члана извршено на начин да се Република Српска означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година.

(3) Ако је дјело из става 2. овог члана извршило службено или одговорно лице или лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета, казниће се казном затвора од двије до десет година.

(4) Ако су дјела из ст. 1. до 3. овог члана извршена у намјери промјене уставног уређења Републике Српске, њене територијалне цјеловитости или независности, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година.

Пратите нас и путем Вибера