Odluka suda

Ustavni sud BiH: Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Srpske je neustavan

  • Извор: АТВ
  • 02.12.2022. 15:50

Ustavni sud BiH ukinuo je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi jer nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Odluka je donesena na 131. plenarnoj sjednici Ustavnog suda koja je održana juče i danas.

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, utvrdio da citirani zakoni nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ih”, navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH.

Prema mišljenju Ustavnog suda, u Ustavu BiH e ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni. 

Istaknuto je da su, prema načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti dužni da poštuju zakone na nivou Bosne i Hercegovine, a prema  Ustavu BiH, entiteti su dužni da poštuju odluke institucija Bosne i Hercegovine.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 20. oktobra prošle godine Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po hitnom postupku. Ovaj zakon predviđa osnivanje agencije za lijekove Republike Srpske.

Donošenje ovog zakona razmatrano je u okviru tačke "Stanje o isporuci kiseonika Javnim zdravstvenim ustavnova u Republici Srpskoj".


  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок