PD PS BiH

Usvojen hitan postupak za Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe genocida

  • Извор: СРНА
  • 09.03.2022. 16:44

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su zahtjev poslanika Snježane Novaković Bursać i Јakova Galića za razmatranje, po hitnom postupku, Prijedloga zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida.

U obrazloženju se navodi da ovaj zakonski prijedlog predviđa utvrđivanje krivičnog djela i sankcija zbog zloupotrebe pojma genocid.

Šef Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić konstatovao je da je ovo tema o kojoj se poslanici sigurno neće saglasiti, kao što se neće saglasiti ni o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, a koje su u Republici Srpskoj proglašene nevažećim.

Stevandić je istakao da bi ovim zakonom bilo zatvoreno međusobno optuživanje, dizanje strasti, iskorištavanje tragedija za političke i vanpolitičke interese i podjele.

"To je bila namjera ovog teksta koji su SNSD i Srpski klub predložili", poručio je Stevandić i podsjetio da Republika Srpska već ima odgovarajući zakon kojim je zabranjeno korištenje riječi genocid.

On je ukazao da se ovim zakonskim aktom želi dovesti do deeskalacije.

- Ovim tekstom ravnopravno tretiramo svaku etničku grupu. Nismo napravili ništa bezobrazno i licemjerno, niti smo bilo kome nanijeli štetu ili uvredu - rekao je Stevandić, ističući da postoje različita mišljenja što ne bi trebalo da budu ulaznice u neke buduće rovove.

Poslanik DNS-a Nenad Nešić je tokom rasprave rekao da će glasati za ovaj zakon, ali da je iz diskusije očigledno da Prijedlog nema podršku poslanika iz Federacije BiH /FBiH/, te da se njime pravda povratak u institucije BiH.

Šef Kluba SNSD Snježana Novaković Bursać je ukazala da su tokom rasprave izneseni brojni netačni navodi jer srpski poslanici nikad nisu odlazili iz Parlamentarne skupštine.

- U uvodnom obraćanju sam rekla da smo svoje odlučivanje definisali i redefinisali na osnovu zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske. Tako ćemo raditi i ubuduće. U tom kontekstu jeste i predložen ovaj tekst - rekla je Novaković Bursać.

Kad je riječ o pojedinim formulacijama predloženog teksta zakona, ona se zapitala da li neki u poslaničkim klupama dolaze iz imaginarnog svijeta i da nikad nisu čuli da se "neki entitet naziva genocidnim, kao i pojedini stanovnici genocidaši" i to sa najvišeg političkog nivoa.

- Da li ste primijetili u javnosti da se ovdje svašta naziva genocidom, bilo da se poziva na naučne podatke, sudske prakse? Zar vama ne liči da sve ide u pravcu teške devalvacije toga svega? Upravo je taj termin ideja svjesno izabran – mentalna predstava koja je zasnovana i na pravim, ali nekad i na imaginarnim činjenicama - rekla je Novaković Bursać i pozvala poslanike da još jednom pročitaju tekst predloženog zakona.

Poslanici iz FBiH, među kojima su predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, šef Kluba SPD-a Saša Magazinović i poslanici Naše stranke Mirjana Marinković Lepić i SDA Alma Čolo, izrazili su protivljenje zahtjevu da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Mirjana Marinković Lepić tokom rasprave istakla je da ovaj zakon ne odgovora uslovima za hitnu proceduru jer je riječ o leks specijalisu, napominjući da se krivične sankcije utvrđuju samo Krivičnim zakonom.

Ona je dodala da nije definisano na jasan način šta se smatra zloupotrebom, što bi dovelo do proizvoljnog tumačenja i selektivne primjene.

Šef Kluba SDP-a Saša Magazinović smatra da je kod ovog zakonskog akta problematično što je po principu uzmi ili ostavi i što nije dozvoljeno svima da učestvuju u kreiranju teksta zakona.

Magazinović je izrazio i nezadovoljstvo nekim formulacijama, poput ideje o genocidu.

Zvizdić smatra da je neprihvatljiv hitan postupak zbog sadržaja zakona, oštro odbacujući svaki pokušaj da se bude neutralan u tumačenju pojma genocid.

Тагови: