Predstavnički dom BiH

Usvojen prijedlog za umanjenje koeficijenta izabranim i imenovanim licima u institucijama

  • Извор: СРНА
  • 27.07.2022. 17:44

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji se odnosi na umanjenje koeficijenta za sva izabrana i imenovana lica.

Ovaj zakonski prijedlog Zvizdić je uputio u proceduru zbog uvećanja osnovice za obračun plate svim zaposlenim u institucijama BiH.

Osnovica je prošle godin iznosila 475,69 KM, dok ove godine iznosi 535 KM.

Poslanici su usvojili prijedlog poslanika Damira Arnuta za dopunu Poslovnika Predstavničkog doma Parlamnetarne skupštine BiH, kojom predlaže da bude formirana parlamentarna komisija za borbu protiv korupcije, te da predsjedavajući komisije bude iz redova opozicije.

Danas je usvojen i Zvizdićev prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji podrazumijeva da se obustavi isplata plata za svaki mjesec koji poslanik ili delegat odbija doći na sjednice.

Predstavnički dom imenovao je danas Mirka Šarovića, Predraga Kožula i Šemsudina Dedića za članove Zajedničke komisije oba doma za usaglašavanje teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Usvojena je inicijativa poslanika Mirjane Marinković Lepić kojom se nalaže Ministarstvu civilnih poslova BiH da u roku od 90 dana koriguje cijenu takse koja se plaća prilikom odricanja od državljanstva BiH, te je uskladi sa taksama zemalja u regionu.

Usvojena je i inicijativa poslanika Nermina Nikšića o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost koje bi se odnosile na ukidanje PDV-a na doniranu hranu, dok nije usvojena inicijativa Denisa Zvizdića kojom je tražio da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zaduži Savjet ministara BiH da u što kraćem roku donese odluku o privremenoj suspenziji carinskih stopa prilikom uvoza robe, i to za evrodizel, lož-ulje, benzin BMB 95 i benzin MB 98.

Poslanici su vratili Ustavnopravnoj komisiji Arnautov prijedlog amandmana na Ustav BiH, kojim je predviđeno da se odredba Ustava BiH kojom se zabranjuje umanjenje naknade funkcionerima u institucijama BiH u vrijeme trajanja mandata, zamijeni odredbom kojom bi se zabranilo uvećanje naknada funkcionerima.

Poslanici danas nisu usvojili prijedlog o izmejnama Poslovnika Parlamntarne skupštine BiH, po hitnom postupku, čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović i Mirjana Marinković Lepić.

Predstavnički dom odbio je danas prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Nenad Nešić, a koji je predviđao da mandat pripada stranci, a ne kandidatu.

Poslanici su primili k znanju informaciju o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu, ali nisu usvojili godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2021. godinu.

K znanju je primljena i informacija o stanju javne zaduženosti BiH 31. decembra prošle godine, kada je zaduženost iznosila 12,8 milijardi KM.

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora i sporazuma.

Današnja sjednica je završena, a predjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović obavijestio je poslanike da je Administrativna komisija donijela rješenja o kolektivnom godišnjem odmoru.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.