Savjet ministara BiH

Usvojen razvojno-investicioni program institucija BiH vrijedan 4,415 milijardi KM

  • Извор: АТВ
  • 25.08.2022. 15:46

Savjet ministara BiH usvojio je danas nacrt programa razvojno-investicionog programa institucija BiH za period od 2023. do 2025. godine za 279 projekata.

Ukupna vrijednost projekta je 4,415 milijardi KM, od čega se 3,844 milijardi odnosi na ulaganja u kapitalne projekte, a 570 miliona KM na ulaganja u institucionalne projekte, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Vrijednost projekata koji direktno doprinose socioekonomskom razvoju iznosi 2,830 milijarde KM.

Nakon što institucije BiH ažuriraju podatke o projektima u skladu sa nastalim promjenama, kao i promjenama nastalim u procesu pripreme Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, Ministarstvo finansija i trezora dostaviće Savjetu ministara na usvajanje prijedlog programa javnih investicija/razvojno-investicionog programa institucija BiH, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici usvojen je izvještaj o radu Savjeta ministara za prošlu godinu u kojoj su održane 43 sjednice, od čega 22 redovne i 21 vanredna, na kojima je razmotreno 858 tačaka dnevnog reda.

Najvažniji zadatak Savjeta ministara u 2021. godini, kao i u godini ranije, bio je da u koordinaciji sa drugim nivoima vlasti u BiH iznađe blagovremene i adekvatne mjere, koje će u prvom redu sačuvati živote i zdravlje građana, a s druge strane sačuva realni sektor i zaposlenost.

Savjet ministara je i u prošloj godini iskazao opredijeljenost da doprinese ubrzanju reformskih procesa kako bi BiH mogla početi pregovore o pridruživanju EU, u skladu sa ustavnim nadležnostima svakog nivoa vlasti, te dogovorom u BiH, a bez nametanja rješenja.

Prema izvještaju, BiH je tokom 2020. godine, uprkos pandemiji virusa korona, uspjela je da sačuva makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, dok je u 2021. godini ostvaren značajan rast.

Prosječan realni rast BDP-a u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu bio je 7,2 odsto, navodi se u saopštenju.

Savjet ministara danas je primio je k znanju analizu Afterker programa za 2021. godinu sa preporukama za unapređenje poslovnog okruženja, koju će Agencija za unapređenje stranih investicija /Fipa/ objaviti na službenoj veb- stranici.

Prema Analizi Fipe, Afterker program predstavlja najefikasniju i najrentabilniju aktivnost na unapređenju i privlačenju investicija, navodi se u saopštenju.

Od 2013. godine, FIPA je uz pomoć Međunarodne finansijske korporacije članice Grupacije Svjetske banke, pokrenula unaprijeđen Program postinvesticione podrške investitorima, uspostavljajući institucionalnu saradnju u BiH kroz saradničku mrežu koja uključuje vlasti na nivou BiH, entitetskom, kantonalnom i opštinskom nivou.

U 2021. godini saradnička mreža je imala 42 članice.