Parlament BiH

Usvojen Zakon o krivičnom postupku bez glasova SNSD-a

  • 17.09.2018. 19:18

Parlament BiH je usvojio Zakon o krivičnom postupku, a nakon Doma naroda, bili su jedinstveni i parlamentarci Predstvaničkog doma. Na kraju mandata, bez rasprave, jednoglasno, podržali su prijedlog koji je bio razlog višemjesečne polemike, pa i upozorenja međunardone zajednice. Čekali su kraj mandata da se konačno ujedine, što im nije baš često polazilo za rukom.

Ostaju upamćeni kao sastav u kome se uglavnom nije znalo ko je vlast, a ko opozicija, pa im današnji uspješan rad siguno neće popraviti prosjek. Nakon što su prošli svi rokovi da se implemetira odluka Ustavnog suda koji je osporio pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku, poslanici i delgati su se konačno probudili. 

"Sadašnjim izmejnama Zakona o krivičnom postupku mi smo ispunili obavezu prema odluci Ustvanog suda, koja nas je obavezala da ove odredbe moramo precizirati i u tom smislu smo implementirali tu odluku", kaže Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajućeg Predstvaničkog doma.

Zakon je usvojen bez glasova SNSD-a, koji nisu došli na zasjedanje, jer su ranije najavili da neće učestvovati u radu parlamenta BiH, nakon što je sa dnevnog reda skinut prijedlog smjene ministra bezbjednosti. DNS-ovci su bili u sali. 

"S obzirom na to da smo mi iz DNS-a dali riječ da ako na taj zakon možemo djelovati amandmanski, a omogućeno nam je da djelujemo amandmanski, usvojena su dva amandmana Dragutina Rodića, mi ćemo podržati zakon i bićemo na sjednici", kaže Borislav Bojić, šef Kluba poslanika DNS-a .

Jasno je da bh. instiutitucije ne funkcionišu, osim kada treba napraviti neku kadrovsku rotaciju ili kada treba učiniti nešto protiv Republike Srpke, kažu u SNSD-u. 

Mladen Bosić tvrdi da je dobro što su na kraju mandata usvojene izmjene Zakona o krivičnom postupku. 

"Oni koji su bojkotovali zasjedanje, odnosno nisu dali podršku ovom zakonu, još jednom su jasno pokazali svoj stav ko je protiv kriminala, korupcije i organizovanog terorizma", kaže Mladen Bosić, predsjedavajući Predstvaničkog doma Parlamenta BiH.

U Parlamentu BiH smo opozicija, a na prošloj sjednici, kada je trebalo da se govori o smjeni ministra bezbjednosti, koji je najodgvorniji za migrantsku krizu, vidjeli smo kako dobro funkcionišu SDS i SDA, odgovara Staša Košarac, šef SNSD-ovog Kluba. Kada tako dobro sarađuju, mogu i bez SNSD-a organizovati zasjedanja, kaže Košarac. 

"Mi danas iz tog razloga, te političke bratske ljubavi između SDS-a i SDA, onda kada treba štititi njihove kadrove, zbog odnosa na prošloj sjednici, kada je SDA horski stao u zaštitu Dragana Mektića, koji prozvodi štetu i političku i svaku drugu Republici Srpkoj, mi nećemo učestvovati u radu današnje sjednice, naše je to legitimno pravo", kaže Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. 

Zakon o krivičnom postupku ranije je usvojen u Domu naroda bh. Parlamenta. Glavne izmjene odnosne se na posebne istražne radnje, a jedna od njih je da se ograničava vrijeme u okviru koga bi trebalo da bude završena istraga i poznata tužilačka odluka. Pojedine izmjene odnose se i na prava svjedoka, odnosno na imunitet koji ne mogu dobiti ukoliko se radi o djelu za koje je zaprijećena kazna veća od deset godina. 

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)