Сњежана Новаковић Бурсаћ

"Узурпације странаца чине БиХ потпуно нефункционалном"

  • Извор: СРНА
  • 26.12.2023. 16:16

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да састав Уставног суда БиХ од 1. јануара, након пензионисања судије Златка Кнежевића, врло добро илуструје ситуацију у земљи и карактерише је као потпуно нефункционалну.

Бурсаћева је рекла Срни да је то реакција на вануставно д‌јеловање и узурпације које су у континуитету вршили странци у земљи, укључујући и одређене актере у Уставном суду.

"Што се тиче одласка страних судија из Уставног суда, мора се констатовати да ту није ријеч само о испуњењу једног од 14 приоритета Европске комисије, него и о поштовању сопственог Устава којим је предвиђено да стране судије оду пет година након рата из Уставног суда, а у суштини се ради о преузимању одговорности и обавеза за управљање процесима у овој земљи", истакла је Бурсаћева.

Она је констатовала да постоји снажна политичка структура бошњачког народа у БиХ која се противи одласку странаца и да се то може објаснити са два разлога.

"Или се осјећају неспремним да управљају земљом, што је могуће и што се показује, или те структуре оличене у ликовима странаца у Уставном суду, ОХР-у и којекуда још очекују ремоделацију земље према њиховим политичким жељама", истакла је Бурсаћева.

Она је оцијенила да ниједно ни друго није у складу ни са демократијом, нити са жељама и политичким ставовима друга два народа, нити са уставном структуром БиХ.

"Мислим да сви заједно само губимо вријеме задржавајући овакву ситуацију са странцима у Уставном суду и којекуда", додала је Бурсаћева.

Након пензионисања судије Златка Кнежевића, од наредне године у Уставном суду неће бити ниједног судије из Републике Српске, док је други хрватски судија чека на избор у Парламенту ФБиХ.

У Уставном суду од Нове године остају двоје бошњачких и један хрватски судија, те три странца - Њемица, Албанац и Швајцаркиња.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић данас је позвао стране судије у Уставном суду БиХ да поднесу оставке и повуку се из рада те институције, јер је њихово д‌јеловање, између осталог, препрека чланству БиХ у ЕУ, али и активностима политичких представника ентитета и народа у вези с тим. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?