Nešto se krčka u OHR-u

Valentin Incko sprema sankcije?

  • 25.06.2021. 19:29

Sankcije zvaničnicima mogle bi da budu oproštajno pismo Valentina Incka. Da se nešto krčka u OHR-u i to mahom za zvaničnike Republike Srpske, priznaje i odlazeći visoki predstavnik. Sankcije su u početnoj fazi pripreme, a razlozi su stari. 

"Izabrani zvaničnici ni u kom slučaju ne smiju vječno i nekažnjeno veličati i odlikovati osuđene ratne zločince, uprkos međunarodnim presudama i suprotno duhu i slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma", kaže Incko.

Povelje dodijeljene stvaraocima Republike Srpske koji su osuđeni za ratne zločine, neće biti vraćene. Sa tim se Incko sigurno nije pomirio. Spekuliše se da bi baš zato na crnoj listi mogao da se nađe i predsjednik Narodne skupštine. 

"Zvanično nemam nikakva saznanja oko eventualnih sankcija niti mislim da sam svojim radom doprinio ili zasmetao nekome da bih trebao na taj način da snosim posljedice. Ali ako je to zbog potpisivanja i predsjedavanja Narodnom skupštinom neka radi svako svoj posao", kaže Nedeljko Čubrilović. 

Šta kod da planira Valentin Incko, neće imati podršku rukovodstva Srpske. Na prijetnje su već odavno navikli.

"Oni mogu da imaju svoj stav, no bilo bi dobro da je taj stav izbalansiran i da taj stav nije bio štetan ali nažalost bio je štetan sve ovo vrijeme u Bosni i Hercegovini. Ja mislim da je najveća sankcija ta, bez obzira što oni prijete pojedincima, partijama, i sličnim stvarima, najveća sankcija je ta što je Bosna i Hercegovina, morala da preturi preko glave sve te visoke predstavnike", poručuje Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

Dok Incko sprema jedne za odlazak, za dolazak sankcijama već prijeti Kristijan Šmit. Novi visoki predstavnik, iz rukava će, ako zatreba, sigurno izvući bonska ovlašćenja. 

"Bonska ovlašćenja se odnose na sprečavanje blokade rada institucija Bosne i Hercegovine. U prvom redu Predsjedništva i Savjeta ministara. Odnose se na otklanjanje situacija kada se te institucije, tijela ne mogu sastati. Eventualno da se tu nešto uradi, a nikako ona nisu precizirala, odnosno nisu u pravcu da visoki predstavnici mogu raditi ovakve intervencije u domaćem pravnom okviru što su radili", kaže Nevenko Vranješ, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Kazne, sankcije i smjenjivanje kadrova, danak je koji je Republika Srpska već platila. Poznavaoci bonskih neprilika još jednom podvlače - ta ovlašća su nelegalna. 





  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина