Одржан састанак

Вандализам и напади на српске повратнике у ФБиХ честа појава

  • Извор: АТВ
  • 06.02.2024. 19:15

Српски повратници у ФБиХ свакодневно се сусрећу са великим безбједоносним изазовима. Вандализам и напади су честа појава, а за њих још нико није одговарао.

"Већ осам, девет или десет напада смо свједоци да се нико од људи, који су напали повратнике, не процесуира, не ухвати, не сазнају се имена починиоца, а ми и сами знамо да друштво које не санкционише, не ухвати преступника, подстиче га да даље врши насиље и да даље врши преступе“, каже директор Центра за подршку повратницима Немања Давидовић.

"Ово је први пут да имамо подршку са једног овако високог мјеста, високог нивоа или високог органа власти“, каже потпредсједник Градског вијећа Мостар Велибор Миливојевић.

Министри из Републике Српске у Савјету министара поручују да би требало најстроже казнити напади на повратнике. Срђан Амиџић упозорава да је знатно тежи положај Срба у Федерацији. 

"Сваког грађанина из Републике Српске, ја који сам данас доживио тај вид отрежњења, позивам да попричају са повратницима у ФБиХ и да виде какав је проблем да елементарне ствари, оно што се назива људским правима, остварите у свакодневном функционисању“, каже министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Срђан Амиџић. 

"Инсистирао сам на сљедећем састанку да буде министар правде, који би требао да припреми неки закон, нешто, да рјешава малтретирање, ударање повратника или крађа према повратницима и да то буде неко кривично дјело које ће бити више кажњено“, каже министар за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ Севлид Хуртић. 

Треба апеловати на мир, стабилност и добре комшијске односе и пробудити оне институције у ФБиХ које не раде свој посао, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац. 

"И опредјељење министара који долазе из Републике Српске је да желимо пружити потпуну подршку српским повратницима у ФБиХ, не да контаминирамо неким запаљивим реторикама, већ да видимо како на конкретан начин заједнички можемо да радимо“, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ Сташа Кошарац.

Влада Републике Српске интензивно помаже Србе повратнике у Федерацији и то је једино мјесто на коме могу тражити помоћ. Такође, затражено је и да представници институција на нивоу БиХ, допринесу превенцији и рјешењу проблема са којима се суочавају српски повратници у ФБиХ .

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм