Jedinstvena uniforma

Velika promjena u policiji u FBiH

  • Извор: Радио Сарајево
  • 26.07.2023. 17:31

U policiji u svim kantonima u FBiH uskoro bi moglo doći do velike promjene jere je Vlada FBiH, na prijedlog federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, danas usvojila Uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u ovom entitetu.

Ova informacija je potvrđena za portal "Radiosarajevo.ba" iz kabineta Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Jedinstvena policijska uniforma policijskih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovine je policijska uniforma koju će nositi, odnosno koristiti policijski službenici Federalne uprave policije i svih kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova u toku obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti rada policijskih organa.

Policijska uniforma sastoji se od osnovne policijske uniforme (klasične i radne uniforme); uniforme za kriminalističku policiju; uniforme za specijalne policijske jedinice i jednice za specijalističku podršku, kao i za jedinice drugog naziva koje obavljaju poslove iste vrste (radne i taktičke uniforme); uniforme za interventnu policiju i za jedinice drugog naziva koje obavljaju poslove iste vrste; svečane policijske uniforme; policijske uniforme za rad u inostranstvu; te dodatnih dijelova policijskih uniformi.


ATV u Beču: Golman Borca hitno operisan uoči duela s Austrijom

ATV u Beču: Golman Borca hitno operisan uoči duela s Austrijom

Na pitanje kada će policajci dobiti uniforme, tj. kada će odluka biti sprovedena u djelo, rečeno je kako je procedura nabavke podijeljena.

Za Federalnu upravu policije nadležno je Federalno ministrastvo unutrašnjih poslova, dok su za kantonalne uprave nadležni kantoni koji će u skladu sa novčanim sredstvima pokrenuti procedure nabavki prema odluci Vlade FBiH.

Usvajanje Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovine jasna je poruka koja govori o izuzetno dobroj saradnji policijskih uprava na području Federacije Bosne i Hercegovine, a koja je ključna u borbi protiv svih pojavnih oblika kriminaliteta.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak tim povodom izjavio je kako je ponosan na činjenicu da su stvoreni preduslovi da se svi policijski službenici u Federaciji Bosne i Hercegovine opreme kvalitetnim uniformama i dopunskim dijelovima uniformi. Kako navodi, Isak je od preuzimanja dužnosti uložio napore kako bi Uredba bila što prije usvojena ja sjednici Vlade FBiH.


Prevrnuo se autobus, više od 20 mrtvih

Prevrnuo se autobus, više od 20 mrtvih

"Vrijedno smo radili na izradi Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovine koja, zajedno s prilozima, broji nekoliko hiljada stranica. Dakle, riječ je o obimnom materijalu na kojem su radili kvalitetni kadrovi koje ovim putem javno  pohvaljujem. Koristim ovu priliku da se zahvalim svim kantonalnim ministrima unutrašnjih poslova i komesarima na izuzetno dobroj saradnji, a Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na podršci", rekao je Isak.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)