Провокације

Тражи се забрана дефилеа поводом 1. марта у Брчком

  • Извор: СРНА
  • 28.02.2024. 11:49

Удружења ветерана специјалних јединица Војске Републике Српске очекују да полиција забрани дефиле у Брчком 1. марта јер би долазак са обиљежјима такозване Армије БиХ угрозио међунационалне односе у граду.

”Свако има право да дође у Брчко и обиљежи шта пожели, али нико нема право да провоцира", саопштено је из удружења ветерана "Гарда `Пантери`", "Пеша", "Мандини лавови" и "Тобутски соколови". 

Ветерани наводе да су забринути због доласка дефилеа у Брчко поводом 1. марта, празника у Федерацији БиХ који Република Српска не признаје, али да их још више брине чињеница да је на челу дефилеа Санин Муса, припадник одреда "Ел Муџахид" за кога се сумња да је починио монструозне злочине над Србима у Возући. 

Пратећи друштвене мреже и коментаре, ветерани оцјењују да се спремају провокације ратним заставама и обиљежјима такозване Армије БиХ и да у Брчко долазе пуни мржње.

 "Свој долазак у Брчко најављују навијачке групе, екстремни елементи блиски радикалном Санину Муси и његовим ставовима", упозоравају ветерани и подсјећају да је Брчко мултиетнички град у којем никада од рата није било националних тензија.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)