Премијер Српске

Вишковић: Извјештај Међународне комисије води ка помирењу, а не резолуција у УН

  • Извор: СРНА
  • 18.04.2024. 13:11

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Влада, прихвативши Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992-1995. године, хтјела да се дође до истинитих података, што није жеља оних који спонзоришу резолуцију о Сребреници у УН.

Вишковић је у обраћању у Народној скупштини Републике Српске на посебној сједници истакао да су Срби доживјели геноцид и да сада они који су то чинили спонзоришу спорну резолуцију, додавши да све ово иде на штету бошњачког народа.

"Видјећете једног дана да вам је ово највећа грешка. Позивате на суживот и јединство и кунете се у БиХ. Ово није помирење. Помирење је овај извјештај у Народној скупштини", нагласио је Вишковић.

Он је указао да је Независна међународна комисија констатовала да је радила самостално и без притисака и да је циљ био да се дође до објективних чињеница.


Коњиција инсистирао на геноциду прије него што се било шта десило: Све планирано!

Коњиција инсистирао на геноциду прије него што се било шта десило: Све планирано!

"Ова комисија се обраћала институцијама у Сарајеву и тражила да доставе информације и имена учесника који би радили у Комисији. Увијек су добијали негативан одговор или га није уопште било", рекао је Вишковић.

Он је истакао да је радом Комисије руководио Гидеон Грајф, један од највећих свјетских ауторитета за проучавање Холокауста, те да је закључак био да се дешавања у Сребреници не могу окарактерисати као геноцид, што је јасно дефинисано усвојеном Конвенцијом у УН.

"Не треба да нам овдје причају оно што се некима прича. Наведите једно стратише муслиманског народа у Другом свјетском рату", нагласио је Вишковић, реагујући на дискусију посланика СДА Рамиза Салкића.

Он је подсјетио да су се над злочинима муслимана над Србима у Другом свјетском рату згражавали чак и Нијемци, који су покушавали и спасити Србе у Подрињу.

"Ту су Гаравице, Јастребарско, Јасеновац... Ова резолуција о Сребреници има за циљ да своју савјест оперу они који су чинили геноцид. Видите само ко је предлагач. Управо земље које су заиста починиле геноцид. Сада треба да се остатак човјечанства бави Србима као геноцидним народима", навео је Вишковић.

Он је истакао да би Срба данас било 30 милиона да није било страдања у прошлом вијеку, те навео да су Срби кроз историју увијек бранили своју кућу и породицу и да никада нису ишли у освајачке ратове.


Анђелковић: Против лажи, Срби се морају борити истином

Анђелковић: Против лажи, Срби се морају борити истином

Вишковић је истакао да су њемачки нацисти починили страшне злочине у Другом свјетском рату, али и да су Нијемци и у Руанди показали бруталност одсијецањем глава ножевима.

"Управо сада они подносе резолуцију у УН да су Срби геноцидни. Знам позадину тога. Бошњаци мисле ако то донесе УН онда ће бити клика и повика да се укине Република Српска. Неће вам проћи!", нагласио је Вишковић.

Вишковић је рекао да се због поднесене резолуције мијењају и правила гласања у УН само с циљем да се усвоји спорни документ.

"Овај свијет иде у катаклизму. Није вам то што се дешава у свијету геноцид, а у Сребреници јесте. Јасеновац, Брод на Дрини, Јадовно, то по вама није геноцид!? Свако од ових мјеста има и по неколико пута више жртава од Сребренице. Срби у Подрињу побијени су прије јула 1995. године", навео је Вишковић.

Указао је на злочине које су припадници муслиманских јединица починили у Кравици када су убијени и жене и дјеца на кућном прагу.

"Никада се нећемо сагласити са Рамизом Салкићем. Ми морамо да се данас изјаснимо о налазу Комисије, експерата, и то из 10 земаља свијета. Ријеч је о највећим ауторитетима", истакао је Вишковић.


Додик: Није било геноцида у Сребреници, дефиниција није испуњена ни у дијеловима

Додик: Није било геноцида у Сребреници, дефиниција није испуњена ни у дијеловима

Он је нагласио да Влада Републике Српске, прихвативши Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992-1995. године, није вршила ревизију историје, већ хтјела да се дође до истинитих података.

Вишковић је указао и на рад правосуђа у БиХ, истакавши да се у Суду БиХ Срби пресуђују по закону БиХ, а Бошњаци по закону бивше Југославије због блажих казни.

"Бошњацима се суди као да су пљачкали трговачку радњу, и због тога су срамне пресуде за убиство дјеце, као што је био случај са убиством дјечака Слободана Стојановића", навео је Вишковић.

У Народној скупштини Републике Српске у току је расправа о извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године.

Пратите нас и путем Вибера