Premijer Srpske

Višković: Srpska neće ništa opstruisati, ali želimo da realizujemo naše projekte

  • Извор: АТВ
  • 22.02.2023. 21:02

Premijer Republike Srpske Radovan Višković kaže za ATV da su drastično poskupljenje struje osjetili oni koji su bili pod ugovorima na račun kojih su električnu energiju plaćali po cijeni definisanoj 2020. godine.

On kaže da na tome radi komisija u koju je uključeno resorno ministarstvo sa partnerima Unijom udruženja poslodavaca, Privrednom komorom, ERS i komisijom za energetiku.

"Nije baš sve ni tačno što se u javnosti pojavljuje. Imamo dvije kategorije, imali smo u realnom sektoru privrednike koji su imali ugovore sa električnu energiju sklopljene na dvije godine i one koji su imali sklopljene govore na godinu dana. Oni koji su imali sklopljene ugovore na dvije godine, oni su to sklopili 2020. godine i to je važilo do 2022. Njima nije mijenjana cijena električne energije u decembru 2021. godine. Njima je zbog važećih ugovora cijena ostala ista, kao što je bila i 2020. godine. To je bilo 39,5 evra po megavat satu. Ovi koji su imali jednogodišnje ugovore, oni su u decembru prošle godine dobili povećane i plaćali su cijenu od 53 evra po megavat satu. Dogovor Privredne komore, ERS, Unije udruženja poslodavaca i resornog ministarstva iz decembra prošle godine kada je dogovoreno povećanje cijena, oni su došli do sporazuma. Lično nisam učestvovao u tome. Dogovorili su da je to 65 evra po megavat satu za privredu. Ljudi koji su imali dvogodišnje ugovore i 39 evra po megavat satu, sada imaju 65 evra, što je značajno povećanje u odnosu na ove koji su sa 53 evra išli na 65. Ali zaboravljamo da su ti koji su prošle godine plaćali po 39,5 evra bili u povlašćenom položaju u odnosu na druge", kaže Višković i poručuje da se na ovom radi.

Kako ističe, ukoliko se ustanovi da je nešto urađeno mimo dogovora, radiće se na tome da se sve vrati u okvire dogovora.

O opstrukcijama FBiH i gasifikaciji

Predsjednik Vlade Srpske naglasio je da je želja svih u Republici Srpskoj da se ne dolazi u situaciju da jedni drugima (FBiH) opstruišemo projekte, ali da ne mogu dozvoliti opstrukciju projekata u Srpskoj, a da se daje saglasnost da se u FBiH gradi.

"Mogu reći da smo mi neki loši momci, ali mi nismo ta strana koja pravi probleme. Moram kao predsjednik Vlade da kažem da je Republika Srpska pretrpjela do danas ogromnu štetu zato što više od 10 godina se opstruiše projekat izgradnje gasovoda od Novog sela kod Bijeljine i izgradnja gasovoda od Bijeljine, preko Banjaluke do Prijedora. To je investicija od dvije milijarde evra. Danas je to sigurno veći iznos. U to su bile uključene i dvije gasne elektrane, jedna u Banjaluci, druga u Prijedoru. Zamislite da je taj projekat realizovan prije pet godina, koliko bi Republika Srpska imala jeftiniji energent, koliko bi Srpska bila poželjnija destinacija za strana ulaganja i koliko bi mi olakšali život građanima u Srpskoj. Gdje bi im ponudili energent, koji zahvaljujući saradnji Srpske i Rusije nije drastično poskupio. Sve to zahvaljujući ruskoj strani koja je na kraju obećala i ispoštovala to da prema Srpskoj neće povećavati cijene gasa. U jednom momentu su berzanske cijene gasa išle i na 3.000 evra na hiljadu kubika, a mi smo ostali na istoj cijeni koju smo plaćali prije godinu i više dana. Mi smo vezani za berzanske cijene nafte, bilo je nekih korekcija, ali one su minimalne u odnosu na berzanske cijene gasa koje su bile u nekom trenutku", rekao je Višković.

On ističe da je Srpska zbog te opstrukcije pretpjela milionsku štetu.

"Sada se pojavila priča u BiH da bi sa hrvatske strane, u dijelu Herceg-Bosne trebalo da dođe gasovod i da uđe u FBiH prema Mostaru, i to se zove južna konekcija. Mislimo da je naš stav korektan, nemamo ništa protiv da se radi ta južna konekcija, ali dozvolite da mi radimo našu istočnu konekciju, odnosno naš gasovod od Bijeljine prema Banjaluci i Prijedoru. Tako je nastala ta priča kako će oni na dnevni red staviti gasovod iz Hrvatske, a u drugi plan je gasovod u Republici Srpskoj. Mi smo rekli ne može, stavite na dnevni red i jedan i drugi i možemo onda usvojiti i da vi gradite svoj, mi da gradimo svoj", ističe Višković.

On podsjeća da je razgovarao sa gospodinom Čovićem i gospođom Krišto o tom pitanju i da su na sastanku izneseni stavovi Republike Srpske. Naglasio je da institucije Srpske neće biti neko ko će zabranjivati izgradnju projekata, ali će insistirati na tome da Republika Srpska može da realizuje svoje projekte. 

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)