Nenad Nešić

"Vjerujem da je Dodik bio primoran da napusti sjednicu, apel Tegeltiji da pokrene smjenu Turkovićeve"

  • Извор: АТВ
  • 06.03.2022. 20:45

Lider Demokratskog narodnog saveza i poslanik u Predstavničkom domu Nenad Nešić izjavio je da vjeruje da je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik bio primoran da napusti sjednicu.

Komentarišući napuštanje sjednice Predsjedništva od strane srpskog člana Milorada Dodika, nakon što njegov prijedlog da se razgovara o situaciji u Ukrajini nije prihvaćen, Nešić kaže da je evidentno da postoji problem u funkcionisanju ove institucije.

"Imate problem da u Predsjedništvu sjedi Željko Komšić koji nije izabran glasovima Hrvata, nego glasovima Bošnjaka. Možemo reći da imamo dva bošnjačka člana i jednog srpskog člana, što nije dobro. Drugo, imate problem da se Predsjedništvo sastaje jednom u dva mjeseca, skoro da nema nikakve komunikacije. Oni bi trebali da sjede svaki dan i da se dogovaraju i razgovaraju i da donose najbolja rješenja. Mislim da preglasavanje bilo kog člana Predsjedništva neće dobro donijeti i smatram da se nije trebalo desiti da srpski član napusti sjednicu, ali očigledno druga dva člana nisu željela dogovor i hoću da vjerujem da je srpski član bio prinuđen da napusti tu sjednicu", rekao je Nešić za ATV u emisiji "1 NA 1" sa Marinom Marinkovićem.

"Jasno je Ustav propisao da Predsjedništvo vodi spoljnu politiku, očigledno je da je ministarka (Bisera) Turković prekoračila svoja ovlaštenja, prigrabila sebi razna ovlaštenja koja joj zakonom ne pripadaju i ona ne sprovodi politiku Predsjedništva BiH, ona sprovodi politiku SDA".

On je rekao da zbog toga treba da reaguje predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ali je, na konstataciju da je to pitanje za njega kao poslanika u Parlamentu koji imenuje Savjet ministara, poručio da se kaje što je glasao za ministarku Turković.

"Apelujem na gospodina Tegeltiju da pokrene inicijativu njene smjene i da raspravljamo u Predstavničkom domu o tome šta to radi ministarka Turković, koga ona predstavlja, je li ona ministar BiH koja je satavljena od dva entiteta, ili je ona ministar samo jedne političke partije, u ovom slučaju SDA", rekao je Nešić.

Predsjednik DNS-a je dodao da bi možda trebalo angažovati pravnike, jer Turkovićeva krši Ustav.

"Treba vidjeti, možda angažovati advokate, neki pravni tim, pa neka se gospođa malo pojavi i na sudu zato što krši odredbe Ustava i što izlazi izvan svojih nadležnosti", poručuje Nešić.