Osim nekoliko izuzetaka

Vlada FBiH odlučila: Maska više nije obavezna

  • Извор: СРНА
  • 24.02.2022. 13:35

Nošenje maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru u Federaciji BiH, osim nekih izuzetaka, više nije obaveza, nego preporuka, odlučila je danas federalna Vlada na osnovu prijedloga Kriznog štaba Ministarstva zdravlja.

Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i uz poštovanje razmaka od minimalno dva metra obavezno je u svim zdravstvenim, ustanovama koje zbrinjavaju starija lica ili lica sa poteškoćama u razvoju i sa duševnim smetanjama, te kazneno-poravnim i drugim ustanovama socijalne zaštite, kao i sredstvima javnog prevoza.

Izuzetno, zaštitne maske nisu obavezni nositi korisnici ovih ustanova koji imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koje ne mogu skinuti masku bez pomoći drugog lica.

Naređeno je i da se sva okupljanja odvijaju u prostoru koji omogućuje obavezan fizički razmak od najmanje dva metra između osoba i uz poštovanje higijensko-epidemioloških mjera, za čije provođenje su odgovorni organizatori skupa.

Na skupovima koji se održavaju u zatvorenom prostoru, a na kojima se okuplja više od 300 lica, pored maske, svi učesnici moraju imati negativan antigenski test ne stariji od 24 časa ili pi-si-ar test ne stariji od 48 časova, potvrdu o prebolovanom kovidu ne stariju od četiri mjeseca ili potvrdu o završenoj vakcinaciji ne stariju od četiri mjeseci nakon druge, odnosno 12 mjeseci nakon treće doze vakcine.

Kada je riječ o pružanju usluga u ugostiteljskim objektima u zatvorenom i na otvorenom prostoru naređeno je poštovanje razmaka od minimalno dva metra između stolova.

Ugostiteljski objekti koji organizuju muziku uživo, disko klubovi, kao i objekti slične namjene moraju provoditi pravilo vakcinisan/prebolio/testiran /VPT/ uz obavezno poštovanje razmaka od minimalno dva metra između stolova.

U prodavnicama je broj kupaca ograničen na jednog kupca na 10 kvadratnih metara, a bez obzira na veličinu prostora prodajnog objekta, nije dopušten boravak više od 400 potrošača.

Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva, te im je preporučeno da, u skladu sa epidemiološkom situacijom, uvedu pravilo VPT za područje kantona.


  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.