Osim nekoliko izuzetaka

Vlada FBiH odlučila: Maska više nije obavezna

  • Izvor: Srna
  • 24.02.2022.13:35

Nošenje maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru u Federaciji BiH, osim nekih izuzetaka, više nije obaveza, nego preporuka, odlučila je danas federalna Vlada na osnovu prijedloga Kriznog štaba Ministarstva zdravlja.

Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i uz poštovanje razmaka od minimalno dva metra obavezno je u svim zdravstvenim, ustanovama koje zbrinjavaju starija lica ili lica sa poteškoćama u razvoju i sa duševnim smetanjama, te kazneno-poravnim i drugim ustanovama socijalne zaštite, kao i sredstvima javnog prevoza.

Izuzetno, zaštitne maske nisu obavezni nositi korisnici ovih ustanova koji imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koje ne mogu skinuti masku bez pomoći drugog lica.

Naređeno je i da se sva okupljanja odvijaju u prostoru koji omogućuje obavezan fizički razmak od najmanje dva metra između osoba i uz poštovanje higijensko-epidemioloških mjera, za čije provođenje su odgovorni organizatori skupa.

Na skupovima koji se održavaju u zatvorenom prostoru, a na kojima se okuplja više od 300 lica, pored maske, svi učesnici moraju imati negativan antigenski test ne stariji od 24 časa ili pi-si-ar test ne stariji od 48 časova, potvrdu o prebolovanom kovidu ne stariju od četiri mjeseca ili potvrdu o završenoj vakcinaciji ne stariju od četiri mjeseci nakon druge, odnosno 12 mjeseci nakon treće doze vakcine.

Kada je riječ o pružanju usluga u ugostiteljskim objektima u zatvorenom i na otvorenom prostoru naređeno je poštovanje razmaka od minimalno dva metra između stolova.

Ugostiteljski objekti koji organizuju muziku uživo, disko klubovi, kao i objekti slične namjene moraju provoditi pravilo vakcinisan/prebolio/testiran /VPT/ uz obavezno poštovanje razmaka od minimalno dva metra između stolova.

U prodavnicama je broj kupaca ograničen na jednog kupca na 10 kvadratnih metara, a bez obzira na veličinu prostora prodajnog objekta, nije dopušten boravak više od 400 potrošača.

Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva, te im je preporučeno da, u skladu sa epidemiološkom situacijom, uvedu pravilo VPT za područje kantona.