Sjednica

Vlada FBiH se odriče nabavke automobila za liječenje djece oboljele od cistične fibroze

  • Извор: АТВ
  • 04.07.2023. 15:53

Vlada FBiH donijela je odluku kojom se odriče nabavke automobila u iznosu od dva miliona KM, a novac će biti preusmjeren na liječenje djece oboljele od cistične fibroze.

Ovo je bio prijedlog Kolegija i premijera FBiH Nermina Nikšića.

Na današnjoj sjednici je usvojen rebalans budžeta za 2023. godinu, što je potvrdio i federalni ministar finansija Toni Kraljević.

"Ovo je palijativna mjera koja samo treba dinamizirati rješenje", rekao je Kraljević govoreći o preusmjeravanju dva miliona KM za liječenje djece oboljele od cistične fibroze.

Tema dana: Vlade Srpske i FBiH usaglasile sedam zaključaka

Tema dana: Vlade Srpske i FBiH usaglasile sedam zaključaka

U FBiH liječenje cistične fibroze je u nadležnosti deset kantona, a svaki kanton sačinjava poseban protokol za liječenje i donosi odluke o financiranju svih potrebnih lijekova. Prema postojećim podacima, u FBiH je registrirano 28 osoba oboljelih od cistične fibroze.

Uz to, Vlada FBiH zadužila je Ministarstvo zdravstva da od naredne godine iznađe sistemsko rješenje kako bi lijek za cističnu fibrozu bio uvršten na A esencijalnu listu lijekova.

Podsjećamo, riječ je o lijeku Kaftrio koji za djecu oboljelu od cistične fibroze znači život, a godišnja terapija košta pola miliona KM.

Roditelji djece oboljele od cistične fibroze održali su protest krajem juna i tražili od Vlade FBiH da pronađe rješenje kako bi djeca se djeca mogla liječiti podsjećajući da je u Republici Srpskoj ovaj lijek besplatan. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм