Vladika Sergije: Pravoslavlje na udaru, Republika Srpska mjesto bratske sloge

  • 05.01.2020. 11:58

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije izjavio je da je pravoslavlje na udaru i da se ne mogu zatvoriti oči pred onim što se priprema, ali da je Republika Srpska stvorena kao mjesto bratske sloge i dok je nje postojaće i srpski narod.

"Dan Republike Srpske je naša velika pobjeda, naš ponos i naša snaga, ali i motiv da svako od nas radi i više i bolje radi dobra ovog namučenog naroda, koji je samo želio da živi na svome, pošteno i slobodno, u miru sa svima oko sebe", rekao je vladika Sergije.

Vladika Sergije je naveo da je pravoslavlje na udaru, kako juče u Ukrajini tako danas u Crnoj Gori, a sutra ko zna gdje.

"Oni koji bi da nas ne bude, trude se, za početak, da nas podijele, da bismo se potom sami, između sebe, iscrpili bratskom mržnjom i sukobima", smatra vladika.

On je istakao da Gospod poziva na jedinstveno u dobru, da ljudi ne zaborave ko su i šta su, te napomenuo da nisu oni najbolji stvarali Republiku Srpsku da bi se danas u njoj svakodnevno iscrpljivali međusobnim svađama, sukobima, omrazom.

Nije Srpska stvorena da bude mjesto nejedinstva, naglasio je vladika Sergije, već bratske sloge i napretka, da bude i ostane istinska kuća slobode, u kojoj će biti mjesta za sve.

"Zato je gradimo sopstvenom ljubavlju, željom da u njoj bude mjesta za sve, ali i molitvom da nam vječno traje. Jer, dok bude Srpske biće i nas", naglasio je vladika Sergije.

On je pozvao da se nikada ne zaborave oni koji su za Srpsku dali sve, neko život, neko tijela, neko kuću i zavičaj, te da su svi gubili da bi dobili Srpsku.

"Zato je cijenimo još više, volimo jače, poštujmo je svojom marljivošću i poštenjem. Opomenimo se poraza, a slavimo pobjede", poručio je vladika Sergije i podsjetio da je Srpska garant mira, oslonac, ali i svjetionik vjekovne čežnje za slobodom.

Prema njegovim riječima, iščekujući dan Rođenja Hristovog, srpski narod ne može zatvoriti oči pred onim što mu se dešava, što mu se priprema i što ga uvodi u nove sukobe, nova razjedinjenja i konačno nestanak, koji je priželjkivan i pripreman od moćnika ovoga svijeta.

Poslije ruskog pravoslavlja, objasnio je vladika, na red je došlo srpsko, svetosavsko, a sve se to dešava u godini velikog jubileja.

"Zasmetalo je mnogima što slavimo kontinuitet naše svetosavske duhovnosti osam stotina godina, dok su oni, koji nam osporavaju identitet, sami bez identiteta, bez korijena, bez imena, vjere i jezika", rekao je vladika Vasilije.

On je poželio srpskom narodu da zagledan u Republiku Srpsku, žrtvu koja je položena u njeno ime, sa radošću dočeka presvjetli praznik Rođenja Hristovog.

"Radujući se radošću nadradosnom, svojim eparhiotima, sveštenstvu i monaštvu želim obilje dobrih darova od darodavca svih dobara – Bogomladenca Hrista, pozdravljajući sve vas i svaku tvar sveradosnim pozdravom neba i Zemlje: Mir Božiji – Hristos se Rodi!", navedeno je u poruci vladike Sergija, objavljenoj na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke. 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм