Ambasador BiH u Srbiji

Vranješ: Aleksandar Vulin niti je osuđen, niti ima krivičnu prijavu, sastanak s njim je moj posao

  • Извор: АТВ
  • 28.07.2023. 21:11

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ kaže za ATV da nije uradio ništa pogrešno kada se sastao sa direktorom BIA Aleksandrom Vulinom jer on nije niti smijenjen, niti osuđen, niti je krivično gonjen i on nema razloga da se ne sretne s njim.

"To je spin novinara iz FBiH. Ja sam otišao u posjetu državnom funkcioneru, državne institucije. On niti je smijenje, niti je osuđen, niti ima krivičnu prijavu. Ja nemam nikakve osnove da se ne nalazim sa različitim funkcionerima države prijema. To je moj posao. Utoliko više što je Vulin pokazao stepen razumjevanja kada je riječ o pokušaju linčkovanja naše dvije studentice u Sarajevu i oduzimanja prava obrazovanja. Zbog čega? Zato što su objavile nešto na društvenim mrežama što se ne dopada Sarajevu", kaže Vranješ za ATV.

On napominje da je Aleksandar Vulin u Srbiji slobodan čovjek, bez obzira na američke sankcije koje nama ništa ne znače.

"Gospodin Konaković je predložio jedan zakon koji bi njemu dao pravo na sankcije ove vrste. Sva sreća to nikada neće biti usvojeno. On nema nikakve mehanizme. Jedino sam podložan sankcijama Predsjedništva BiH ako se sva tri člana predsjedništva oko toga usaglase. Ne mislim da sam napravio ikakav skandal, stao sam iza naših studentkinja. To što neko misli da ćemo se podešavati po narativima iz Sarajeva, oni griješe. To što neke nevladine organizacije razglabaju po FBIH, oni su ionako plaćeni da to rade. Niti su te organizacije učestvovale u imenovanjima ambasadora, niti će učestvovati u njihovim smjenama. Oni su i plaćeni da pljuju Republiku Srpsku, ja sam im samo dao materijal da malo pravdaju ta svoja sredstva za koja su plaćeni", poručio je Vranješ.

Пратите нас и путем Вибера