Ambasador BiH u Hrvatskoj

Vranješ: Ambasadori i konzuli se nisu oglušili o zakon već o bezakonje

 • Извор: СРНА
 • 01.03.2023. 12:38

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ izjavio je Srni da se ambasadori i generalni konzuli iz reda srpskog naroda nisu oglušili o zakon, već o bezakonje, jer u BiH ne postoji zakon o praznicima, a nezakonita je instrukcija ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića za obilježavanje "Dana nezavisnosti BiH".

"Nismo obavezni da postupamo po imaginarnim zakonima, već postojećim, a u BiH nema zakona o praznicima. Kada ga bude bilo, bićemo u obavezi da postupamo po tom zakonu", rekao je Vranješ.

On je naveo da je više stvari sporno u instrukciji Konakovića, od kategorijalnih pojmova kao što su bosanskohercegovačka udruženja, koja kao takva ne postoje, do obrazloženja da postoji neki zakon o praznicima iz 1995. godine koji je usvojen za vrijeme ratne republike BiH.

"Po njihovim tumačenjima kontinuitet bi trebao biti ne samo sa tom ratnom republikom BiH, nego i sa svim zakonima koji su usvojeni za vrijeme te ratne tvorevine. S obzirom da ne postoji nikakva republika BiH, nikakav zakon o praznicima u BiH koji je usvojen od formiranja dejtonske BiH na ovamo, nismo zakonski obavezni da postupamo po bilo kakvom zakonu koji ne postoji", istakao je Vranješ.

On je ocijenio da je sa političke strane 1. mart konotacija na početak rata i da je dodatni paradoks da oni koji zagovaraju priču o BiH ne žele da obilježavaju dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada je nastala državna zajednica BiH i kada je uspostavljen mir koji je potpisao i bošnjački "otac nacije" Alija Izetbegović, nego žele da obilježavaju nešto što simboliše početak rata, tragičanog sukoba u kojem su stradali pripadnici sva tri konstitutivna naroda.

Vranješ je napomenuo da u Sarajevu po svaku cijenu pokušavaju slaviti 1. mart kao praznik, a ni ne znaju ispravno okrenuti zastavu, što se moglo sinoć vidjeti na nekom prijemu kada je zastava bila suprotno okrenuta.

"Taj praznik jednostavno ne može da funkcioniše u dejtonskoj BiH koja nema vezu sa ratnom republikom BiH koja nije obuhvatala tri konstitutivna naroda, sadašnju teritoriju BiH i nije imala legitimitet u srpskom i hrvatskom narodu", naglasio je Vranješ.

On je konstatovao da je Konaković, politički posmatrano, nastavio kontinuitet politika sa kojima su saglasni i njegova prethodnica Bisera Turković, lider SDA Bakir Izetbegović, bošnjački i hrvatski član Predsjedništva Denis Bećirović i Željko Komšić i ostali koji zajedno dijele viziju BiH kao unitarne države koja je nacionalna država Bošnjaka i ostalih nacionalnih manjina.

"Jedino što je gospodin Konaković na početku ministarskog mandata želio da pokaže jeste da mijenja neke modele komunikacije tako što je rekao da treba da stavimo po strani stvari o kojima nismo saglasni, a u prvi plan one o kojima jesmo. Ovom instrukcijom odmaknuo se od tog svog principa i pokazuje da ima potrebu da se dodatno identifikuje u svojoj bošnjačkoj javnosti i zbog pritisaka koje dobija od SDA koji žele da ga politički ruše i on mora da preuzima njihovu retoriku, te možemo očekivati da će ta retorika biti još radikalnija ili oštrija, jer on politički nema izbora i mora da pokaže bošnjačkoj javnosti da je jednak zaštitnih bošnjačke vizije BiH", zaključio je Vranješ.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

Тагови:
 • 07:00 АТВ јутро

  АТВ јутро

 • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија

  ''''Серија