Ambasador BiH u Hrvatskoj

Vranješ odbacio optužbe za opstrukcije: Ambasada neće biti dio zloupotreba u političke svrhe

  • Извор: СРНА
  • 09.07.2022. 10:30

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ rekao je da je Ambasada u Zagrebu na raspolaganju svima koji se jave ili dođu da se raspitaju o glasačkim pravima na predstojećim izborima i to nikada nikome neće biti uskraćeno, ali da neće biti dio zloupotreba u političke svrhe.

Vranješ je odbacio optužbe za opstrukcije nakon tvrdnji iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH, odnosno predsjednika Suada Arnautovića da su zaposleni u tom diplomatskom predstavništvu odbili da informišu građane BiH koji se nalaze u Hrvataskj o načinu glasanja na idućim izborima.

On je za "Glas Srpske" izjavio da je na sceni klasična zamjena teza i zlonamjerno spinovanje predstavnika SDA u CIK-u i Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Iz CIK-a je prošle sedmice najavljeno da će Arnautović posjetiti ambasadu 13. jula, te da mole da se organizuju informativni sastanci i obavijeste udruženja građana BiH da bi državljani BiH, koji žele da se registruju za glasanje izvan BiH, bili upoznati sa načinom podnošenja prijave na portal e-Izbori.

Prema riječima Vranješa, u prilogu je bila odluka CIK-a o edukaciji i informisanju birača izvan BiH u kojoj se ističe da je "potrebno informisati birače koji žive izvan BiH da predstavnici udruženja građana dođu u prostorije diplomatsko konzularnog predstavništva ili organizuju javni skupovi u domovima kulture, hotelima ili salama".

Vranješ je naveo da je tvrdnja da su zaposleni u Ambasadi odbili da informišu građane BiH o načinu glasanja potpuno netačna i zlonamjerna i da su svi koji su zatražili informacije o glasanju, te informacije i dobili.

"Treba uzeti u obzir da, zbog veoma malog interesovanja državljana BiH da glasaju u Ambasadi BiH u Zagrebu, nije bilo glasanja u posljednjih 20 godina jer je praksa da državljani BiH u Hrvatskoj glasačko pravo ostvaruju putem pošte ili odlaskom u BiH da u mjestu prebivališta glasaju", dodao je Vranješ.

On je rekao da će Arnautovića, koji je najavio posjetu Ambasadi, primiti šef Odsjeka za konzularne poslove Božo Dragičević da bi provjerili da li ima uslova za otvaranje biračkog mjesta.

"Kada je riječ o organizovanju sastanka sa Udruženjem građana BiH, Vranješ tvrdi da je odgovorio da sastanak neće biti organizovan jer Ambasada "ne može da obezbijedi paritet da na sastanku prisustvuju udruženja građana sve tri konstitutivna naroda".

Vranješ je naveo da u Hrvatskoj funkcioniše oko 15 udruženja bošnjačke nacionalne manjine, mahom povezanih sa SDA i Bošnjačkom demokratskom strankom, te da nijedno nema status krovnog udruženja državljana BiH iz reda bošnjačkog naroda i da su u velikoj mjeri su međusobno i posvađani, kako tvrdi i jedan od predstavnika Armin Hodžić.

"Tako da ne znači, a priori, da 15 udruženja okupljaju samo državljane BiH iz reda bošnjačkog naroda, nego i državljane Hrvatske koji nemaju ili su se odrekli državljanstva BiH", rekao je Vranješ.

On je napomenuo da se putem Ambasade u Zagrebu godišnje oko 700 državljana, u najvećem broju Bošnjaka, svake godine odrekne državljanstva.

"Uz to, kao ambasador nemam zakonski propisanu obavezu da budem u kontaktu ni sa jednim udruženjem građana, posebno ne sa udruženjima koja okupljaju nacionalnu manjinu naroda kojem sam ne pripadam i koja su povezana za određenim političkim partijama", naglasio je Vranješ.

On je dodao da u Hrvatskoj nema nijedno udruženje građana koji predstavljaju državljane BiH iz reda srpskog ili hrvatskog naroda.

"Zahtjev CIK-a da pozovem na sastanak udruženja BiH ne stoji jer, kao što sam napisao, zvanično nemamo udruženja koja predstavljaju državljane BiH iz reda tri konstitutivna naroda, nego udruženja koja predstavljaju nacionalne manjine, koji nisu nužno državljani BiH, koji su politički povezani sa određenim partijama i koji se nisu javili u posljednjih 20 godina da glasaju putem Ambasade BiH u Zagrebu", istakao je Vranješ.

Kada je riječ o prijetnjama tužbom, Vranješ je naglasio da ga ne iznenađuje ta reakcija, posebno od onih koji su "Ministarstvo stavili u službu interesa SDA, vodeći bošnjačku spoljnu politiku u skladu sa 'Islamskom deklaracijom' Alije Izetbegovića".

"Te prijetnje me neće spriječiti u obavljanju dužnosti ambasadora BiH iz reda srpskog naroda, što očigledno rukovodstvu Ministarstva inostranih poslova i najviše smeta", poručio je Vranješ.


  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.