Vrhovni sud SAD prihvatio razmatranje tužbe protiv OHR-a

 • 05.02.2020. 11:11

Vrhovni sud SAD prihvatio je u razmatranje tužbu Zorana Žuže, koga je visoki predstavnik u BiH smijenio i oduzeo mu građanska i politička prava, što može postati ozbiljan presedan i za druga pitanja diplomatske zaštite od progona.

Žužin advokat Džon Vintorp rekao je da OHR pred američkim sudovima nije uspio proći ovaj test imuniteta od progona.

"Taj neuspjeh sada je dio službene sudske evidencije američkog pravosuđa i OHR ga ne može izbrisati", istakao je Vintorp za Večernji list - izdanje za BiH.

On je dodao da je ovaj slučaj dospio do američkog Vrhovnog suda, nakon što se OHR pred nižim sudovima uspio odbraniti imunitetom od odgovornosti za teška kršenja osnovnih ljudskih prava, iako su smijenili Žužu kao jednog od stotine drugih zvaničnika na osnovu slobodne procjene, bez sudske odluke ili bilo kakvog drugog procesa.

Vintorp je naglasio da je OHR svjestan da američki sudovi nisu nimalo naklonjeni njegovom zahtjevu za imunitet, zbog čega je OHR posljednjih godina odlučio da ne donosi političke odluke u BiH, da to ne bi pokrenulo štetne parnice u SAD.

On posebno osporava bonska ovlaštenja, tvrdeći da ne postoje i da su izmišljena.

"Bonska ovlaštenja ne nalaze pravnu osnovu u Dejtonskom mirovnom sporazumu", tvrdi Vintorp i smatra da bi odluka Vrhovnog suda, ali i otvaranje mogućnosti odgovornosti zemalja članica Savjeta za provođenje mira (PIK) mogli da stvore presedan u SAD.

Žuža, koga je smijenio visoki predstavnik Pedi Ešdaun sa funkcije šefa kabineta predsjednika parlamenta Srpske, rekao je da je napravljen veliki posao činjenicom da je slučaj dospio pred američki Vrhovni sud, a da je posebno značajno to što nijedan sud u SAD nije osporio kršenje ljudskih prava.

On je naveo da OHR nema pravnog ni činjeničnog osnova za donošenje takvih odluka, te da su se posebno zapleli kada su PIK, odnosno zemlje koje ga čine, uveli kao suodgovorne.

Žuža je istakao da je PIK imaginarna međunarodna organizacija i dodao da nema prepreka da se te zemlje sada tuže pojedinačno.

On smatra da je ohrabrujuće što se u Republici Srpskoj pripremaju zakoni kojim bi se pomoglo ljudima koje je kaznio OHR.

Iz OHR-a su u odgovoru na apelaciju Vrhovnog suda SAD napisali da "OHR i visoki predstavnici imaju pravo na imunitet, jer je oba visoka predstavnika službeno prihvatio Stejt department".

Žuža je bez ikakvih dokaza smijenjen sa funkcije šefa kabineta predsjednika parlamenta Srpske i OHR mu je zabranio obavljanje bilo kakvih dužnosti.

Žuži i drugim zvaničnicima bilo je zabranjeno kandidovanje na izborima, te rad u javnim institucijama, što je nezabilježen slučaj u civilizovanom svijetu.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

  '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.