Pravosnažno kažnjena

VSTS ranije kaznio Nives Kanevčev, jednu od tri potpisnika optužnice protiv Dodika i Lukića

  • Извор: Бањалука.нет
  • 13.09.2023. 19:57

Optužnicu Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, koju je juče potvrdio Sud BiH, potpisali su Nives Kanevčev, Nedim Ćosić i Biljana Golijanin.

Simptomatično je da je među osobama koje su pokrenule ovaj postupak i tužilac Nives Kanevčev, koja je ne tako davno imala ozbiljne probleme unutar Tužilaštva BiH.

Naime, prije šest godina tužilac Nives Kanevčev pravosnažno je kažnjena umanjenjem plate za 20 odsto u periodu od devet mjeseci, potvrđeno je tada iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/.

Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a pravosnažnom odlukom je okončala postupak protiv Kanevčeve koji je, kako je saopšteno iz VSTS-a, bio iniciran pritužbama tužioca Dalide Burzić koje su se odnosile na period kada je Kanevčeva bila glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, prenio je Birn u oktobru 2017.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a teretila je Kanevčevu za odavanje povjerljivih informacija, nemar u radu, neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto ili diciplinskim stvarima, kao i druga djela koja dovode u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Disciplinski tužilac Alma Hasanović u završnoj riječi u februaru 2017. godine rekla je da je tokom disciplinskog postupka protiv Kanevčeve dokazano da je ona prekoračila ovlaštenja i narušila nezavisnost Tužilaštva kada je 2013. tadašnjem federalnom premijeru Nerminu Nikšiću dostavila presjek stanja u 16 predmeta u vezi s kompanijom “Bosnalijek”.

Prvostepena odluka u ovom predmetu donesena je u aprilu 2017. godine i njom je Kanevčeva bila kažnjena smanjenjem plate u iznosu od 20 odsto u narednih godinu dana.

Na takvu odluku žalili su se i Kancelarija disciplinskog tužioca i odbrana Kanevčeve, prenijeli su tada mediji.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.