У обраћања Савјету безбједности

Вујичић: Цвијановићева указала на штетност једностране резолуције

  • 01.05.2024. 13:06

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић је у обраћања у Савјету безбједности УН на најбољи начин представила Републику Српску и аргументовано указала на штетност и посљедице усвајања најављене резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, изјавио је Срни посланик у Представничком дому парламента БиХ Мирослав Вујичић.

 Вујичић је истакао да је Цвијановићева током ноћашњег обраћања путем видео-линка члановима Савјета безбједности експлицитно навела да БиХ може опстати искључиво ако се поштују интереси три конститутивна народа и два ентитета.

"Чланови Савјета безбједности су имали прилику да чују какав је став Републике Српске о једностраној резолуцији. Посебно је очигледно било како су позитивно реаговале Кина и Русија. Битна је да се чује став Републике Српске, а не само Бошњака и Кристијана Шмита, који представља бошњачку страну", нагласио је Вујичић.

Према његовим ријечима, Цвијановићева свој посао обавља на најбољи могући начин, што је и ноћашње обраћање у Савјет безбједности потврдило.

"Видјели сте да представници замаља чланица Савјета безбједности Кристијана Шмита не ословљају као високог представника, чему су допринијеле активности српског члана Предсјендиштва. Вријеме је да се коначно раскринка Кристијан Шмит, а да Република Српска има могућност да изнесе своју страну када су у питању догађаји из скорије историје БиХ", поручио је Вујичић.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић је у синоћњем обраћању указала да у БиХ тренутно постоји неколико великих изазова по мир и стабилност у БиХ, а већину користе у разним манипулацијама и иницирају страни и домаћи политички актери који настоје да "поново напишу" Дејтонски споразум, Устав БиХ, законе БиХ и међународно право.

Представници Русије заказали су ванредну сједницу Савјета безбједности како би упозорили да је БиХ на ивици оружаног сукоба, али и због тога што је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија без сагласности покренуо причу о резолуцији о Сребреници. 

Пратите нас и путем Вибера