Poslanik SNSD-a u PD PS BiH

Vulić: Istina se nikada nije sakrila i neće utihnuti

  • Извор: СРНА
  • 15.05.2022. 17:08

Svaki čovjek sa sviješću i savješću osudio bi iživljavanje sa predumišljajem nad nedužnim ljudima, ali sve to nedostaje jednom broju sudija i tužilaca koji u saradnji sa međunarodnom zajednicom nipodaštavaju sve srpsko, ocijenila je danas poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Vulićeva, koja je prisustvovala obilježavanju 30 godina od stradanja vojnika ЈNA u "Tuzlanskoj koloni", istakla je da su "srpske žrtve za pojedine sudije i tužioce su šlagvort.

- Niko nije kažnjen zato što je ubijao srpske sinove, nedužne, mlade ljude. Progon, masakriranje, mučenje su činjenice koje opisuju šta se desilo Srbima sa prostora Tuzlanskog regiona - napisala je Vulićeva na Instagramu.

Prema njenim riječima, istina se nikada sakrila nije, neće utihnuti, niti će se zaboraviti krvavi dan na Tuzlanskoj kapiji i etničko čišćenje Srba iz Tuzle.

- Na gradskom groblju u Pučilama kod Bijeljine danas je služen parastos kod spomen-kosturnice za stradale vojnike ЈNA u "Tuzlanskoj koloni", a sva ta imena na mramornoj ploči ispisana podsjećaju da je BiH nemoguća, zemlja u kojoj sva prava i samo svoju stranu priče imaju Bošnjaci - zaključila je Vulićeva, koja je prisustvovala molitvenom pomenu stradalim vojnicima.

Muslimanske snage 15. maja 1992. godine napale su kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebala da napusti tuzlansku kasarnu prilikom čega su ubijena 54 pripadnika ЈNA, 78 ranjeno, dok su 44 pripadnika ЈNA zarobljena od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki"

Тагови: