Шеф Клуба посланика СНСД-а

Вулић: Потребне системске измјене и допуне Закона о државној служби

  • Извор: СРНА
  • 30.01.2024. 14:31

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић рекла је да измјенама и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ треба приступити системски, јер су предложене измјене и допуне направљене селективно.

Вулићева је истакла да само мандати могу довести до ефикасног рада и резултата, те да на такав начин треба бирати и савјетнике.

- Сматрам да не постоји ниједна позиција која је вјечна. То требају бити мандатне позиције - рекла је Вулићева, током расправе о измјенама и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ за које Савјет министара као предлагач наводи да за циљ има обезбјеђивање ефикасније и одговорније јавне управе.

Тадић: Сваки договор домаћих политичара странци тумаче као покушај побуне против себе

Тадић: Сваки договор домаћих политичара странци тумаче као покушај побуне против себе

Она је предложила да предлагач данас повуче измјене и допуне овог законског приједлога и уради корекције.

- Видјећемо како ћемо гласати, али вољела бих да размотрите примједбе и вјерујем да би уз корекције добио већу подршку - поручила је Вулићева.

Посланик СНСД-а Милорад Којић истакао је да једино на нивоу БиХ постоје помоћници министара који нису мандатно изабрани, него су у сталном радном односу.

- Они, као и директори треба да буду у мандату - рекао је Којић и додао да су помоћници и савјетници у Републици Српској изабрани на мандат.

Он је предложио да се изради нови закон о државној служби у институцијама БиХ који ће третирати измјене које су предложили посланици и овог и ранијих сазива.

"Било би најбоље да се одржи договор из Лакташа"

Посланик СДС-а Дарко Бабаљ изнио је низ критика на предложене измјене и допуне Закона о државној служби у институцијама БиХ, те негодовао због тога што му предсједавајући Представничког дома Маринко Чавара није дозволио да се три пута пријави за исправку "кривог навода" по овој тачки дневног реда.

Посланик ДФ-а Милан Дуновић је током расправе рекао да у измјенама и допунама има добрих ствари, али да се покушава "на мала врата погодовати одређеним људима".

- Савјетник је именовано лице. Савјетник се не може синдикално организовати. Само да разграничимо, савјетник се запошљава и отпушта потписом. Њему престаје мандат када престане и носиоцу функције. То говори о томе да је и савјетник политички ангажована особа - рекао је Дуновић.

Посланик странке За нове генерације Јасмин Емрић упутио је приговор на измјену по којој савјетници не морају бити држављани БиХ.

- То значи да савјетници могу бити особе из било које земље, како би корисним савјетима помогли нашим функционерима да раде. Они не морају имати ни универзитетску диплому - рекао је Емрић.

Цвијановић-Новак: Мађарска искрен пријатељ Српској

Цвијановић-Новак: Мађарска искрен пријатељ Српској

Он је додао да се на тај начин убрзава поступак именовања савјетника јер "не морају више куповати дипломе ни наврат-нанос завршавати факултете".

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза, образлажући предложени закон који се пред посланицима нашао у првом читању, рекао је да се измјенама и допунама, које су усаглашене са експертима СИГМА, организације која за потребе ЕУ прати напредак спровођења реформи у различитим областима, и Мишљењем Агенције за заштиту личних података у БиХ, стварају услови за успостављање регистра запослених у институцијама БиХ као једног од кључних услова за почетак системске реформе јавне управе на нивоу БиХ.

- Истовремено се у закон уводи ново радно мјесто инспектор и јача његова позиција службеника са посебним овлаштењима - рекао је Буноза и навео да ће се измјенама и допунама одредити јасне позиције савјетника.

Савјетници, додао је он, морају бити особе које имају много искуства.

У образложењу се наводи да измјене и допуне Закона о државној служби у институцијама БиХ омогућавају већем броју заинтересованих лица пријаву на јавни конкурс, олакшавају процес предаје документације, те убрзавају процес запошљавања.

Новина у закону је омогућавање и другим лицима, која нису у државној служби, подношење пријава уколико имају сазнање о учињеним повредама службене дужности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.