Šef Kluba poslanika SNSD-a

Vulić traži istragu zbog Zvizdićevih prijetnji

  • Извор: СРНА
  • 23.05.2023. 08:05

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić uputila je inicijativu ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Nenadu Nešiću u kojoj traži sprovođenje istrage i utvrđivanje ozbiljnost prijetnje koju je predsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić uputio srpskim poslanicima.

Vulićeva je naglasila da se poslanici SNSD-a osjećaju ugroženo nakon Zvizdićeve javno iznesene prijetnje na 6. sjednici Predstavničkom doma, održanoj 19. aprila, i zatražila da se provjeri koliko su iznesene prijetnje bile ozbiljne, te da li njegovo "ovo je zadnji put" znači najavu likvidacije nekog od srpskih poslanika.

Vulićeva je ocijenila da javno prijetiti poslanicima može samo neko ko već ima u planu nehuman i opak čin prema Srbima.

"Dok ne utvrdite da su srpski poslanici sigurni, molim da nam obezbijedite posebno obezbjeđenje tokom boravka u zgradi Parlamentrane skupštine. Zaštita pripadnika bezbjednosnih agencija neophodna nam je ispred Kluba poslanika SNSD, tokom sjednica Predstavničkog doma, te na mjestima gdje god je Zvizdić prisutan zajedno sa Srbima", navela je Vulićeva u inicijativi upućenoj ministru Nešiću.

Vulićeva je podsjetila da je Zvizdić na posljedoj sjednici više puta prekidao poslanika SNSD-a Milorada Kojića u toku njegovog izlaganja, dok je neko od gostiju u sali neprimjereno dobacio: "Aj, ba, dosta vas je više...", na šta Zvizdić, ni nakon zahtjeva Kluba poslanika SNSD, nije reagovao već je rekao: "Nastavite".

Na ukazivanje povrede poslovnika i to po osnovu tri člana: 27, 77 i 79 i insistiranje predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a da Zvizdić počne da poštuje poslanike kako je definisao Poslovnik, on je sa omalovažavanjem rekao: "Uh... Idemo dalje".

"Nakon pauze, koja je uslijedila na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, predsjedavajući Zvizdić, vidno razočaran činjenicom da je sam kriv za pauzu, a po obrazloženju Kluba poslanika da je uslijedila isključivo i samo zbog njegovog nepoštovanja prema Srbima, sa svog mjesta počeo je da prijeti, ponovivši nekoliko puta: 'Ovo vam je zadnji put da meni imputirate takve stavove...'", navela je Vulićeva.

Povodom Zvizdićevih prijetnji i nepristojnog ponašanja jednog od gostiju u sali, Vulićeva je uputila prijavu Komisiji za ljudska prava za utvrđivanje stvarnog stanja, te definisanja mjera zbog kršenja Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Poniženje, nepoštovanje, omalovažavanje, verbalno vrijeđanje i to od nepoznatih u sali, sve su razlozi ove prijave. Dokaz o svemu, molimo da tražite od Sektor za informacione tehnologije, a ukoliko im je predsjedavajući Zvizdić naredio da se pojavi 'greška' ili slučajno brisanje snimka sjednice, Klub poslanika SNSD će vam sve dokumentovati", istakla je Vulićeva u prijavi.

Ona je zatražila i od Kolegijuma sekretara Parlamentarne skupštine da u što kraćem roku utvrde identitet gostiju, službenika, savjetnika, tehničke podrške i svih osoba koje su boravile u sali Doma u vrijeme trajanja sjednice, ističući da je, bez obzira na veliki broj osoba, nedopustivo da poslaniku dobacuje i drugi poslanik, a kamoli gost ili zaposleno lice u Parlamentarnoj skupštini.

Vulićeva je zatražila da se što prije utvrdi ko je i sa kojim pravom poslaniku SNSD-a Miloradu Kojiću tokom diskusije dobacivao riječima: "Aj, ba, dosta vas je više...".

"Kome je dosta srpskih poslanika i sa kojim pravom ili po čijem nalogu je taj neko dobacivao? Svjesni da je u sali bilo mnogo lica, očekujemo da Kolegijum sekretara prihvati inicijativu Kluba poslanika SNSD-a, utvrdi činjenice o nemilom događaju i u što kraćem roku Klub poslanika SNSD-a o svemu izvijesti", navela je Vulićeva.

Kolegijum sekretarijata dostavio je spisak gostiju, ali bez preciziranja ko se ponašao uvredljivo, nepristojno i bahato.

S obzirom na takav odgovor, Klub poslanika SNSD-a zahtijeva od Kolegijuma Predstavničkog doma da nastavak 6. sjednice Predstavničkog doma bude bez prisustva bilo kakvih gostiju, te da ne prisustvuju ni saradnici iz kabineta članova Kolegijuma, niti ministara.

"Insistiramo, isljučivo na prisustvu članova Kolegijuma Predstavničkog doma, poslanika, ministara ili zamjenika ministara i određenog broja zaposlenih iz informatičke službe", zatražio je Klub poslanika SNSD-a. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок