Хелез жели да купује оружје, а војници би могли да се мрзну гладни

  • Извор: Глас Српске
  • 29.09.2023. 10:58

Док се министар одбране БиХ Зукан Хелез бори да обезбиједи стотине милиона марака за набавку оружја у идућој години поједини војници Оружаних снага (ОС), по свему судећи, боравиће у хладним просторијама и предстојеће зиме.

Поред тога, све чешће се дешава да појединих намирница недостаје у војним кухињама.

У све те проблеме увјерили су се представници Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ који су ове седмице обишли неке од касарни у БиХ заједно са генералским кором ОС.

На састанцима су чланови Заједничке комисије за одбрану и безбједност упознати да већ дуже постоји проблем загријавања појединих касарни. Ти проблеми посебно су изражени у касарнама “Козара”, “Рајловац”, “Тузла” и “Дубраве”.

Проблема набавке хране за сада још није ескалирао, јер како тврде упућени, оно што не буде обезбијеђено на тендерима буде купљено по хитној процедури.

"Углавном се ради о свјежом вођу и поврћу. Постоји и проблем са фирмама са којима су склопљени оквирни споразуми на период од двије, три године. Односно, због раста цијена намирница фирме траже више новца или пријете раскидом споразума", тврде саговорници “Гласа”.


Мотоциклиста преминуо у УКЦ-у Српске након судара с трактором

Мотоциклиста преминуо у УКЦ-у Српске након судара с трактором

Људи у Парламенту БиХ задужени за одбрану обишли су, између осталих и касарну “Козара” у Бањалуци, гдје су се увјерили да су услови боравка војника јако лоши.

"Припадници Оружаних снага у касарни 'Козара' се већи дио зиме смрзавају, јер мазут и плин који набављају трају само до одређеног периода. Према њиховом ставу Министарство одбране нема могућност сукцесивне набавке. У тој касарни столарија је лоша, а имају азбестне кровове који нарушавају здравље људи. Сви ти пропусти су кривично дјело и војници могу да туже министра и читаво Министарство одбране", рекла је “Гласу” члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Сања Вулић.

Такође у “Козари”, нагласила је она, дешава се да војници повремено остану без одређених намирница.

"То је нечувено и нецивилизацијски. Тражићу одговор од министра и свих надлежних да утврдимо гдје је проблем, односно да ли се неко богати на рачун војника и прави дилове са добављачима или имамо пуно мањкавости у Закону о јавним набавкама да га треба мијењати", рекла је Вулићева.

Несхватљиво је, наглашава она, да министар тражи милијарду марака за неке неоправдане намјене, док са друге стране војници на појединим локацијама немају основне услове за боравак и рад.

"То је директно угрожавање здравља људи и кривично дјело", поручила је Вулићева.


Редовни посјетилац: Медо се почастио кукурузом код Прњавора - ФОТО

Редовни посјетилац: Медо се почастио кукурузом код Прњавора - ФОТО

Са друге стране Вулићева наводи да има и позитивних примјера, јер су се приликом обиласка локације Техничка радионица за оправку и уништавање муниције (ТРОМ) у Добоју увјерили да су просторије урађене и услови за рад и више него одлични.

Обиласку касарни присуствовао је и парламентарни војни повјереник Бошко Шиљеговић, који је навео да је на састанцима изразио забринутост због питања набавке енергената, јер се сваке године суочавамо са тим проблемом.

"Присутан је и проблем исхране, јер нема континуитета у снабдијевању. Упознати смо са свим проблемима о којима ћемо саставити и извјештај", рекао је “Гласу” Шиљеговић.

Нереални захтјеви

Министар одбране БиХ Зукан Хелез тражио је да ресору којим руководи у 2024. години одобри 1,77 милијарди марака, што је за четири пута више него што им је одобрено новца ове године.


Расписан конкурс за субвенције кредита за младе и младе брачне парове

Расписан конкурс за субвенције кредита за младе и младе брачне парове

Према захтјеву Хелеза тај новац му је потребан како би се, између осталог, извршила модернизација пјешадијског наоружања и опреме у износу од 68,5 милиона марака, али и лаких оклопних возила пјешадије од 147,8 милиона.

За набавку шест средњих транспортних хеликоптера, 10 лаких вишенамјенских хеликоптера Хелез је затражио 406, односно 44,7 милиона марака.

Више од 13 милиона планирано је за куповину средстава за нуклеарно-биолошко-хемијску одбрану.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.