Usvojeni jednoglasno

Zaključci HNS-a: CIK nije i ne može biti zakonodavac, neće se dopustiti preglasavanje Hrvata

  • Извор: АТВ
  • 19.02.2022. 15:30

Završena je vanredna sjednica Hrvatskog narodnog sabora o izbornoj reformi u BiH.

"Istorisjko vanredno zasjedanje HNS-a okupilo je legitimne političke predstavnike hrvatskog naroda sa svih nivoa vlasti, crkvene velikodostojnike, akademsku, kulturnu i privrednu zajednicu Hrvata u BiH.

U istorijskim trenucima političke borbe za opstanak hrvatskog naroda i naših ustavnih prava HNS-a poslata je snažna politička poruka.

Današnje vanredno zasjedanje u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače upravo je završeno jednoglasnim usvajanjem zaključaka obvezujućih za sve legitimne hrvatske političke predstavnike o predstojećim političkim koracima.  


Zaključci vanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini

- Hrvatski narodni sabor (HNS) ocjenjuje da je pregovarački tim HNS-a dosljedno i odgovorno provodio ranije uspostavljeni pregovarački okvir i Politički dogovor od 17. juna 2020. o principima izmjene Izbornog zakona BiH i ograničenim amandmanima na Ustav BiH. Ustavni sud U 23/14 i presude Evropskog suda za ljudska prava), posebno u dijelu koji se odnosi na legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim nivoima vlasti.

- HNS žali što dosadašnji napori u pregovorima nisu uspješno okončani da se osiguraju neophodne izmjene Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH (u skladu sa Odlukom Ustavnog suda U 23/14 i Evropskog suda za ljudska prava). ). U pregovaračkom procesu u koji su kao fasilitatori (posrednici) bili uključeni predstavnici Evropske unije i SAD-a, hrvatski pregovarački tim ponudio je niz konkretnih prijedloga izmjena Izbornog zakona i ograničenih amandmana na Ustav BiH.

- HNS je spreman da nastavi pregovore sa bošnjačkim i drugim političkim strankama u BiH o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim promjenama, nakon već dogovorenih izmjena Ustava BiH sa predstavnicima Venecijanske komisije radi stvaranja preduslova za održavanje opštih izbora. Stoga pozivamo predstavnike međunarodne zajednice uključene u pregovarački proces da daju puni doprinos okončanju pregovaračkog procesa o izmjenama i dopunama Izbornog zakona i ograničenim amandmanima na Ustav, koji su od najveće važnosti za stabilnost i budućnost evropske BiH.

- HNS će se dosljedno zalagati za izvorne ustavne principe postignute i ostvarene u Vašingtonskom i Dejtonskom mirovnom sporazumu, kojim su Hrvati, Bošnjaci i Srbi utvrđeni kao konstitutivni narodi i drugi građani. Spremni smo da se odlučno suprotstavimo svim daljim inicijativama koje idu u pravcu dekonstituisanja hrvatskog naroda u BiH.

Sve političke stavove koji se zalažu za blokiranje provođenja Političkog sporazuma iz Mostara od 17.06.2020. godine i na taj način onemogućavanje hrvatskog konstitutivnog naroda u legitimnom političkom predstavljanju u domovima naroda i Predsjedništva BiH HNS smatraće suprotnim hrvatskim političkim pravima i prijetnjama, nacionalnim interesima i političkim BiH.

U HNS-u smatraju da formalno-pravni uslovi za održavanje Opštih izbora 2022. godine neće biti ispunjeni dok se ne izmijeni postojeći Izborni zakon BiH. U tom cilju neophodno je implementirati Odluku Ustavnog suda BiH U-23/14 i sve presude Evropskog suda za ljudska prava kako bi se osiguralo legitimno političko predstavljanje za svaki od tri konstitutivna naroda i mogućnost kandidovanje za funkciju ustavne odredbe koje proizilaze iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

HNS ističe da Centralna izborna komisija (CIK) nije i ne može biti zakonodavac, niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH. Jednako ističemo da CIK nije izabran i imenovan u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH. Ukoliko Izborni zakon ne bude izmijenjen u skladu sa prethodnim tačkama, a opšti izbori ipak budu raspisani i provedeni u ovim uslovima, HNS će ih smatrati suprotnim slovu Ustava i duhu i principima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Predstavnici HNS-a će se suprotstaviti takvom postupku svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.

HNS i svi njegovi članovi pomno će pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama, kao i rješenjima ukupne političke situacije u BiH. Ukoliko se nastavi proces dekonstituisanja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve zakonske procedure i političke korake za novo institucionalno i teritorijalno uređenje BiH na principima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati puna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH", saopšteno je nakon zasjedanja HNS-a.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм