Ambasada Rusije u BiH

Žaljenje zbog protivljenja BiH rezoluciji o borbi protiv nacizma

  • Извор: СРНА
  • 07.11.2022. 13:12

Iz Ambasade Ruske Federacije izražavaju žaljenje zbog toga što je BiH glasala protiv ruskog nacrta rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma i neonacizma, te ocjenjuju da je ovaj potez prouzrokovan "neopravdano izoštrenim osjećajem solidarnosti sa Zapadom u kontekstu ukrajinske krize".

"Posebno je žalosna činjenica da je među protivnicima rezolucije koja je osmišljena da spriječi reviziju istorije bila i BiH, koja je ranije ne samo podržavala ruski projekat, već je bila i jedan od njegovih koautora. U ovom koraku vidimo udar na tradicije antifašizma koje su istorijski jake na ovom području, što je isključivo prouzrokovano pogrešno shvaćenim vrijednostima i neopravdano izoštrenim osjećajem solidarnosti sa Zapadom u kontekstu ukrajinske krize", navodi se u saopštenju ruske Ambasade.

Iz Ambasade Ruske Federacije smatraju da je potpuno neprihvatljivo da se problem neonacizma posmatra kao moneta za potkusurivanje u pokušajima takozvanog kolektivnog Zapada da se obračuna sa Rusijom.

Iz ruske Ambasade u BiH napominju da se u Ukrajini i preko Ukrajine faktički rehabilituje nacizam.

Treći komitet Generalne skupštine UN usvojio je u petak, 4. novembra, ruski nacrt rezolucije "Borba protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih vrsta prakse koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije".

Za dokument je glasalo 105 država, 52 su bile protiv, a 15 uzdržano.

U Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zatražili su pozivanje na odgovornost zato što je BiH glasala protiv ove rezolucije mimo stava Predsjedništva BiH.

Тагови: