"Odbijanje prisustva je negiranje BiH"

Zašto Izetbegović nema hrabrosti da dođe u Narodnu skupštinu

  • Извор: АТВ
  • 26.01.2022. 19:54

Odbijanje Bakira Izetbegovića da prisustvuje posebnoj sjednici parlamenta Srpske pokazuje da Bakir Izetbegović nije spreman da radi na rješavanju problema u BiH, poruka je iz Republike Srpske. Uvijek je to ista priča koja, smatra predsjednik Parlamenta, često negira i samu BiH u koju se Izetbegović toliko kune.

"U Izetbegovićevom stavu prepoznatljivo je nastojanje centralizacije BiH, a da Republika Srpska, odnosno Narodna skupština, ne bi trebalo u ovoj fazi da učestvuje u rješavanju političkih problema u funkcionisanju BiH", poručio je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Na poziv Čubrilovića Izetbegović odgovara zahtjevima. Negira Narodnu skupštinu i smatra da je jedina adresa za razgovor Parlament BiH. 

"Predlažem Vam da već na narednoj sjednici kao prvi korak u ovom smjeru stavite van snage neustavni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, te zaključke kojima se krši Dejtonski mirovni sporazum i podriva ustavnopravni poredak BiH", rekao je lider SDA Bakir Izetbegović. 

Ja sam spreman na bilo kom mjestu da razgovaram sa bilo kim o aktuelnoj situaciji, kako bi se našla rješenja, kaže Milorad Dodik. 

"Mislili smo da trebamo obaviti tu debatu, to je jedinstvena prilika i mislim da to treba prepoznati na taj način da se taj dijalog vodi. Nažalost, Bakir Izetbegović je to već odbio kao što sve odbija, on je zarobljen i zakovan u svojim razmišljanjima", kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Pozivom da se Izetbegović i Čović obrate u Parlamentu Srpska je pružila ruku Federaciji, kaže potpredsjenik Skupštine Denis Šulić. 

"Mi u Republici Srpskoj smo uvijek upozoravali i govorili da smo došli u ovu političku situaciju upravo zato što nije bilo dijaloga, nego je bilo nametanja, sile međunarodne zajednice i političkog Sarajeva prema predstavnicima Republike Srpske, njenim institucijama, ali i prema konstitutivnom narodu Hrvatima na niovu Federacije i unutar BiH", kaže potpredsjednik NSRS Denis Šulić. 

I drugi potredsjednik ima šta da poruči Izetbegoviću.

"Izetbegović ima svoje uslove, ali ne vidim zašto nema i hrabrosti da dođe u Parlament i te uslove koje razvlači po medijima jasno kaže i za svečanom govornicom Narodne skupštine Republike Srpske", kaže potpredsjednik NSRS Sonja Karadžić Jovičević. 

Ovo je još jedan dokaz da lider SDA ne pokazuje nikakvu spremnost za dijalog i kompromis, smatraju u poslaničkom Klubu SNSD-a.

"Ako Bakir Izetbegović kaže da je Parlament BiH jedino mjesto gdje se može prevazići kriza, znači da on zanemaruje doprinos NSRS i onih izabranih predstavnika iz Republike Srpske u prevazilaženju te krize. To znači da on vidi da je tu krizu moguće riješiti samo na način koji on predlaže", kaže poslanik SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica.

Za razliku od Bakira Izetbegovića, Dragan Čović je rekao da nema ništa protiv toga da razgovara na svakoj lokaciji i svakoj instituciji.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.