Vlado Adamović

Zatražena izuzeća u predmetu vezanom za smjenu Tadićeve

  • Извор: СРНА
  • 18.08.2021. 12:30

Vlado Adamović, advokat glavnog tužioca BiH Gordane Tadić, rekao je Srni da je u predmetu vezanom za njenu smjenu sa te funkcije zatraženo izuzeće člana Drugostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Halila Lagumdžije, te zamjenika predsjednika VSTS-a Sanele Gorušanović Butigan i Biljane Simeunović, radi očuvanja objektivnosti i sprečavanja pristrasnosti.

On je naveo da je izuzeće Švrake zatraženo nakon javno objavljanog podatka da je sa direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmanom Mehmedagićem išao u centralu SDA, zbog čega smataju da ne može biti objektivan član disciplinske komisije.

- Posjetom centrali SDA, opredijelio se vezano za spinove predsjednika stranke Bakira Izetbegovića koji stalno optužuje Tadićevu i očigledno ima intenciju da ona bude smijenjena, odnosno da utiče na drugostepenu komisiju - istakao je Adamović.

Adamović je rekao da su tražili isključenje predsjednika VSTS-a Halila Lagumdžije i zamjenika predsjednika VSTS-a Sanele Gorušanović Butigan i Biljane Simeunović jer su se, kako kaže, javno izjašnjavali o meritumu spora koji je sada sporan, a da je prije toga to bila tema na parlamentarnoj komisiji za utvrđivanje stanja u pravosuđu.

- Tamo se raspravljalo o upotrebi CMS sistema u Tužilaštvu i tamo su se oni javno izjašnjavali o krivici odgovornih osoba, pa i o Tadićevoj, tako da su i u subjektivnom i objektivnom smislu oni pristrasni - pojasnio je Adamović.

On je naveo da će sačekati odluke Savjeta u pogledu izuzeća predsjednika i zamjenika predsjednika VSTS-a i da bi nakon toga trebala biti formirana Drugostepena disciplinska komisija, ukoliko bude usvojena njihova žalba.

- Ukoliko se ne usvoji, onda suđenje ide dalje tako što će Drugostepena disciplinska komisija donositi odluku - rekao je Adamović.

Adamović je rekao da su se već pojavili spinovi i da ih očekuje i dalje, a koji imaju za cilj da Tadićeva bude smijenjena sa funkcije glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

On je naveo da je juče objavljen podatak da je "došlo do pobune u Tužilaštvu BiH jer je jedan tužilac bila nezadovoljna odlukom glavnog tužioca vezano za njenu odluku".

- Glavni tužilac Gordana Tadić izmijenila je odluku Ivane Petković i ona treba postupiti po toj odluci. Ukoliko ne postupi, ona je u poziciji da čini disciplinski prekršaj - pojasnio je Adamović.

Adamović je rekao da taj članak, koji je objavljen na portalu Istraga.ba, pokazuje da autor tog članka vrši pritisak na VSTS i Drugostepenu komisiju izmišljajući podatke koji nisu tačni.

On je rekao da ne zna kada će zasjedati Drugostepena disciplinska komisija, ali da smatra da se to neće desiti prije septembra.

Prvostepena disciplinska komisija je krajem prošlog mjeseca donijela odluku o smjeni Tadićeve.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина