ATV

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija

Zatvoru u Vojkovićima prijeti klizište

 • Извор: Глас Српске
 • 01.06.2023. 07:48

Klizište ugrožava Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima, zbog čega je već primljena odluka da iz budžetske rezerve bude izdvojeno pola miliona maraka za rješavanje tog problema.

Naime u odluci koja bi uskoro trebalo da se nađe na sjednici Savjeta ministara BiH predloženo je da iz budžetske rezerve bude izdvojeno 750.000 maraka za Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Od toga iznosa 500.000 maraka planirano je za sanaciju klizišta, a preostalih 250.000 za izgradnju druge osmatračnice.

"Izdvajanjem tog novca bio bi riješen problem klizišta u krugu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, kojim je usljed stalnog slijeganja tla znatno ugrožena stabilnost izgrađenih objekata. S ciljem podizanja nivoa bezbjednosti potrebno je osigurati i dodatni novac za izgradnju druge osmatračnice sa zadnje strane zatvora", navedeno je u prijedlogu odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija BiH za 2023. godinu.

Direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH Siniša Perković rekao je da problem klizišta prisutan još od kada je počeo da radi zatvor.

"Taj problem je posebno izražen u vrijeme padavina. Prema procjenama potrebno nam je oko pola miliona maraka i time bismo otklonili problem klizišta sa gornje strane zatvora. Urađena je i studija i geodetsko istraživanje tla, tako da samo čekamo novac da otpočnemo sa rješavanjem tog problema koji je prisutan još od avgusta 2020. godine od kada je zatvor prvi put otvorio svoja vrata i počeo da radi", rekao je "Glasu" Perković.

Naglasio je da ne zna da li će predviđenih 250.000 maraka biti dovoljno za izgradnju osmatračnice.

"Imamo i mi dio novca za te namjene. Uradićemo jednu fazu kada je riječ o izgradnji osmatračnice ove godine, drugu iduće i time bi trebalo da i tu investiciju zaokružimo. Osmatračnice su ozbiljni projekti sa visokosofisticiranom opremom", rekao je Perković i dodao da je Zavod u Vojkovićima bio jedini u svijetu koji nije imao osmatračnice.

Kamen temeljac za ovaj zatvor postavljen je 2006, a prvi rok za završetak bio je dvije godine kasnije. Ipak zvanično je otvoren tek nakon 14 godina. Zatvorski kompleks na 24.000 kvadrata čini deset objekata, od kojih je dio rezervisan za pritvorenike i zatvorenike koje je osudio Sud BiH.

Svaka ćelija, prema ranijim podacima, ima površinu 12 kvadratnih metara, a vrijednost projekta je procijenjena na 40 miliona evra. Najveći donator je bila Evropska unija, sa uloženih više od deset miliona evra, a dio je finansiran i iz budžeta BiH.

Video-nadzor

Zatvorenici u zatvoru u Vojkovićima, koji su mediji nazivali čak i "BH Alkatraz" imaju na raspolaganju dnevni boravak koji je dovoljno veliki i u kojem se nalazi i TV. Zavod ima kontrolnu sobu iz koje se, prema ranijim pisanjima, upravlja video-nadzorom sa 218 kamera.

Тагови:
 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:30 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.