Nenad Nešić

"Zemlje Balkana samo jedinstveno mogu da se nose sa problemom migracija“

  • Извор: АТВ
  • 08.06.2023. 19:20

Zapadni Balkan opterećen je humanitarnim aspektom migrantske situacije, političkim izazovima koji migracije nose sa sobom, ali i bezbjednosnim izazovima, poručeno je to na Međunarodnoj konferenciji o migracijama održanoj na Jahorini. Ministar bezbjednosti Nenead Nešić kaže da zemlje zapadnog Balkana samo jedinstveno mogu da se nose sa problemom migracija.

“Migracije sa sobom nose i izazove u vidu raznih oblika kriminaliteta, prije svega u ilegalnom transportu te u trgovini ljudima. Gdje kriminal pronađe način za to, pronalaze se načini da se u to sve uveže i ilegalna trgovina drogom, oružjem i druge ilegalne aktivnosti“, rekao je ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić. 

BiH bi uskoro trebalo da počne pregovore sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu - Fronteks, kaže Nešić. To bi olakšalo vraćanje ilegalnih migranata u zemlje porijekla.

Apokaliptični prizori na Obilićevu, voda poplavila ulice (FOTO/VIDEO)

Apokaliptični prizori na Obilićevu, voda poplavila ulice (FOTO/VIDEO)

Sprovođenjem obaveza iz Skopske deklaracije, došlo bi se do mogućeg rješavanja problema oko krijumčarenja migranata, trgovine ljudima, kažu međunarodni stručnjaci. 

“Svi aspekti koji se odnose na migracije i integracije i povrataka, su jedan od naših top prioriteta i zaista nam je jako drago što smo danas imali priliku voditi razgovore i rasprave o svim ovim temama i zajedno razgovarati o svim ovim izazovima“, rekao je  državni sekretar za pitanja migracija i azila Švedske Anders Hall.

Organizatori konferencije su Ministarstvo bezbjednosti BiH i Švedsko predsjedavanje Savjetom Evropske unije uz podršku Međunarodne organizacije za migracije.

Пратите нас и путем Вибера