Рекција на изјаву Ескобара

Жупљанин: Америци није стало да БиХ постане чланица ЕУ

  • Извор: СРНА
  • 17.03.2024. 13:33

Америци није стало да БиХ уђе у ЕУ и на сваки начин покушава да разбије све оно позитивно што је ЕУ видјела у процесу приступања БиХ, оцијенио је декан Факултета за безбједност и заштиту Независног универзитета у Бањалуци Слободан Жупљанин.

Говорећи о тврдњама замјеника помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара да се "осиромашени ентитет са 750.000 људи не може супротставити НАТО-у, те да БиХ може имати безбједносне гаранције НАТО-а", Жупљанин је навео да Република Српска и нема намјеру да се бори против њих, те да нико не спори да је Америка велика сила.

"Ескобар не зна ни колика је Република Српска, ни колико има становника 700.000 или 1,2 милиона. Не зна ни да ли је осиромашена јер грађани Српске то не осјећају дуги низ година. Српска је финансијски стабилна, редовно се исплаћују пензије, плате, борачка примања, инвалиднине..", рекао је Жупљанин Срни.

Којић: Ескобар своје фрустрације искаљује на Републици Српској

Којић: Ескобар своје фрустрације искаљује на Републици Српској

Када је ријеч о безбједносним гаранцијама, Жупљанин каже да оне БиХ нису ни потребне јер њу могу напасти само Америка и њени савезници.

"Унутар БиХ нема никаквих капацитета за сукобе нити нико од три конститутивна народа жели рат у БиХ па у том контексту сву ту причу треба и посматрати", навео је Жупљанин.

Замјеник помоћника државног секретара САД Габријел Ескобар је за Радио Слободна Европа рекао да се осиромашени ентитет са 750.000 људи не може супротставити НАТО-у, да БиХ може имати безбједносне гаранције НАТО-а, те да нема мјеста за страх од тога што је Додик рекао да прижељкује побједу Доналда Трампа на изборима за предсједника САД и да не би оклијевао да прогласи независност.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!