Стручњак за безбједност

Жупљанин: Комшић и Бећировић желе да провоцирају

  • Извор: АТВ
  • 18.11.2023. 19:28

Идеја Жељка Комшића и Дениса Бећировића да на територији Републике Српске, тачније у Мркоњић Граду, обиљеже тзв. дан државности БиХ је чиста провокација, каже за АТВ Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност.

"Комшић и Бећировић покушавају да кажу да ће нешто обиљежавати и нешто славити, а њихов циљ је да покушају да докажу постојање континуитета "РБиХ". БиХ, звали је како год, у историју никада није имала конзистентан континуитет. Нема је ни данас зато што нема унутраше сагласности о суверенитету и то је проблем. Сада се покушава наметнути нова идеологија. Кроз ревизионизам покушавају се антифашисти и антинацисти ставити у улогу фашиста и нациста, и обрнуто. Познато је да су припадници народа којима припадају Бећировић и Комшић у то вријеме били углавном у усташким и ханџар дивизијама које су се бориле на страни нациста и фашиста", каже декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин.

Он је нагласио да је ово још једна провокација и да се грађани Мркоњић Града добро сјећају протеклог рата и злочина муслиманско-хрватских формација. "Нека га обиљежавају у ФБиХ, нико им неће сметати", поручио је Жупрљанин.

Говорећи о могућој безбједносној пријетњи, Жупљанин истиче да без обзира што Комшић и Бећировић немају капацитет за масовнији скуп, и мало окупљање може бити безбједносна пријетња.

"Немају капацитет да организују масовнији скуп. Али и мали скуп може бити безбједносно проблематичан. То они и хоће. Стално раде на принципу покушаја дестабилизације у БиХ јер њима стално треба неки фитиљ да би се десило нешто јер они истално најављују како су Срби пријетња. Српска и Срби нису пријетња, они су једини фактор мира и стабилности. Ова два политичара константно покушавају да произведу неки инцидент кроз грубо вријеђање и провокације према српском народу", каже Жупљанин.

Он поручује да ће се безбједносне структуре Републике Српске обезбиједити стабилно окружење у Мркоњић Граду и спријечити било какве неодобрене и ненајављене скупове.

"Забранити се може ако је поднесен захтјев, ако није поднесен не можете. Сигурно да оперативним радом надлежни органи безбједности водиће рачуна о томе да се не деси ништа што је непожељно, односно ништа што је у супротности с вољом српском народа у становника у Мркоњић Граду", каже Жупљанин.

Пратите нас и путем Вибера