Teslić

250 hiljada KM za zapošljavanje i samozapošljavanje

  • Извор: АТВ
  • 06.04.2022. 19:30

Anastasija Dolić ove godine završava Kulinarske tehničare. Kaže, ako poslije srednje škole ne nastavi obrazovanje, najviše bi voljela da pokrene vlastiti biznis. U tome bi joj od pomoći bio podsticaj za samozapošljavanje.

"Vjerovatno neki ugostiteljski objekat, neki kafić, ali da bude drugačiji od ostalih da ne bude monotono. Bitno je ići u rizik, kako ce proći to je nebitno, još ako opština to podstakne, zasto da ne", kaže Anastasija Dolić iz Teslića.

Za samozaspošljavanje i zapošljavanje u ovoj godini iz teslićkog budžeta planirano je 250.000 maraka, stoji u nacrtu Programa korištenja podsticaja. Moglo je to i više, smatra opozcija. Vlast iznos opravdava time što, kažu, godinama u te svrhe izdvajaju sredstva. 

"Ovo je suština priče, ljudi odlaze, sve nas je manje. Da se uzme u razmatranje ako ne ove godine, bar sljedeće, da ta sredstva budu enormno veća. Budžet je poprilično velik i moze se naći načina na uštedi nekih stvari koje nisu toliko bitne", kaže Nedeljko Kerić, predsjednik KLuba odbornika SNSD-a u SO Teslić.

"Zavisno od godine do godine, i prema velikim privrednim subjektima, pa su se spustali na samozapošljavanje, mala i srednja preduzeća, do sada je sufinansirano preko 400 malih mjesta u Tesliću. To za Teslić nije malo", kaže načelnik opštine Milan Miličević.

Po 5.000 maraka u prošloj godini dobilo je 34 Teslićana za samozapošljavanje, a po 4.000 maraka 22 privredna subjekta za nova zapošljavanja. Dvije preduzetnice za samozapošljavanje raskinule su ugovor zbog, kako se navodi u Izvještaju u podsticajima, opravdanih razloga. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.