Ideja Ministarstva pravde pokazala se kao neprovodiva

39 službenih sjedišta bez notara

  • Извор: АТВ
  • 29.04.2022. 19:10

Zakon o notarskoj službi i nakon godinu dana od stupanja na snagu nije iznjedrio mnogo dobra. Ideja Ministarstva pravde da svaka opština ima svog notara, pokazala se kao neprovodiva. Lani šest, u četiri mjeseca ove godine dva konkursa za notare. Na posljednji se prijavio samo jedan kandidat.

Svi bi, čini se, u Banjaluku. U manjim sredinama niko ne želi biti notar. Objašnjenje – ne isplati se. Takvih službenih sjedišta u Ministarstvu pravde su izbrojali 39. Sve dok ne prođe na konkursu, građani iz tog mjesta za usluge notara treba da putuju u najbliže službeno sjedište.

"Na ovaj način građanima je omogućeno da svoje potrebe za notarskim uslugama obavljaju u najbližem službenom sjedištu notara, koje je određeno kao privremeno službeno sjedište za određenu jedinicu lokalne samouprave, a kako bi se u potpunosti obezbijedila dostupnost notarskih usluga i pravna zaštita Ministarstvo pravde je u obavezi da raspisuje konkurs za službena sjedišta u kojima nema notara", saopšteno je iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

To što su omogućili, građanima i nije po volji. Izdvoje pare za stan, a onda još treba za notara i opet za put dok stignu do njega. Žalili su se zato i advokati. Ipak, njihove tvrdnje da su nadležnosti s advokata prenesene na notare, te da je tako povrijeđeno njihovo pravo na imovinu, jer su ostali bez klijenata, pale su u vodu. Notari su tada poručili da posla ima za sve, a sada za ATV tvrde da su njihove cijene na realnom nivou. Jednostavno, poručuju, svaka sigurnost, pa i pravna košta.

"Svojim znanjem i iskustvom obezbjeđujemo pravnu sigurnost, provodivost naših isprava u javnim evidencijama nepokretnosti i sudskim registrima. Na osnovu naših isprava sređuju se fiskalni registri nepokretnosti pri Poreskoj upravi, kao i registar cijena koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske. U vremenu opšte inflacije notarske usluge se godinama nisu mijenjale, a u ostavinskim postupcima su od 50 do 70% niže nego u sudskom postupku", rekla je Slada Ivelić, predsjednik Notarske komore Republike Srpske.

Dodatne troškove je napravio Zakon koji je predložilo Ministarstvo pravde. Spočitava im se i da na, sada već redovnim, konkursima za notare prolaze oni koji nemaju iskustva. Nerijetko i one koji dobijaju manje ocjene na ispitu, što bi trebalo da bude glavno, komisija predloži ministru Antonu Kasipoviću koji ih imenuje za notare.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.