79 godina od zločina na Garavicama

  • 05.09.2020. 19:25

Garavice, mjesto zločina, podzemni grad hiljadama duša, i nakon 79 godina govori tišinom, poručeno je sa današnjeg pomena. Ustaška ruka u tom mjestu nadomak Bihaća ubila je sve što je tom zemljom hodalo, a da je bilo srpsko, jevrejsko i romsko.

Nakon što se godinama o Garavicama ćutalo, vlast Republike Srpske o tome je glasno progovorila. Od tada, svake godine, na mjestu jednog od najvećih stradanja srpskog naroda, polažu se vijenci i odaje počast žrtvama. 

"Oni su te ljude pobili ovdje bez da su ih na bilo koji način koristili za rad. Dakle, namjera nije bila ništa drugo nego da te ljude ubiju samo iz jednog razloga, zato što su Srbi i zato što su pravoslavci. Politička borba koju danas vodi rukovodstvo Republike Srpske ujedno je i borba za spokoj žrtava Garavice, i spokoj svih drugih žrtava, ali i garancija da se ovako nešto više nikada neće ponoviti", rekao je Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH. 

"Želimo sa ovog mjesta da poručimo da nas istorija ali i naša vjera uči da možemo da opraštamo ali zaboraviti svakako ne smijemo", istakao je Slobodan Župljanin, savjetnik predsjednika Republike Srpske. 

Zločin kraj Bihaća sa lica zemlje izbrisao je cijele porodice, ubijani su starci, žene djeca. Svjedoci tog vremena kažu da te slike ne mogu da zaborave. 

Nekadašnja država od javnosti je skrivala zločin, a za njega, kažu iz Udruženja "Garavice 1941." nisu znali ni profesori istorije. 

"Emotivan sam i ponosan što nismo mi iz Udruženja sami, što je Republika Srpska stala uz sve naše napore, jer mi u zadnjih petnaestak godina vodimo izuzetne napore da ovo mjesto ne bude zaboravljeno. Znamo da je, da ne budem patetičan, istorija učiteljica života, a onaj ko je nepoštuje, obično je ponavljač", naglasio je Nebojša Kuštrinović, predsjednik Odbora "Garavice 1941.". 

Iz Republike Srpske stiže poruka da se o zločinu u Garavicama više nikada neće ćutati. 

"Ovaj zločin je skivan od Jugoslovenske javnosti. I zato je napravljen dupli zločin. Mi pokoljenja moramo gajiti vjeru u istinu i moramo gajiti kulturu sjećanja. I to na ovaj način i pokušavamo", istakao je Milan Torbica, savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

"Ako uzmete činjenicu da je ovaj zločin skrivan 40 godina u komunističkoj ideologiji, onda možete znati kolike su bile razmjere tog zločina", naglasio je Dragoslav Kabić, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Garavice su danas nijemi svjedok koji potvrđuje kakvi su monstrumi tada hodali tim krajevima, kaže srpski član Predsjenidštva BiH. Milorad Dodik poručuje da su ustaše u Garavicama pokazale svoje pravo lice, svirepost i bezdušnost. Prema britanskim izvorima, u Garavicama je za tri mjeseca ubijeno 14.500 civila, što ovo stratište stavlja na drugo mjesto po broju žrtava u BiH u Drugom svjetskom ratu.

Тагови: