Sjećanje na krvavu 1942. godinu

80 godina od ustaškog zločina nad Srbima

  • Извор: АТВ
  • 06.02.2022. 19:04

Prošlo je osamdeset godina, ali bol ne prolazi. Tog sedmog februara 1942. godine rano se krenulo u pokolj i ubijanje svega što je bilo u kući, priča Ljepa Todorinović. Kaže, sve bez ispaljenog metka.

Ne možemo da ne pamtimo i nije dovoljno samo se sjećati, veoma je važno da mlađe generacije spoznaju način i okolnosti u kojima se sve desilo, poručio je srpski član predsjedništva BiH. Milorad Dodik, kaže da ovaj strašan zločin potvrđuje da je sve bilo smišljeno. Zato je važno što će o ovom strašnom zločinu nad Srbima bez ispaljenog metka biti snimljen film, kaže Dodik. 

"Strašan zločin koji je evo na početku tog Drugog svjetskog rata što ima još značajniju dimenziju, znači, potvrđuje da je to bio smišljeno da je to ustaški plan. Nekako se u naš govor svakodnevni, jedna krilatica  kaže „sjećanje na te dane. Mislim da nije dovoljno sjećanje potrebno je pamćenje. Sjećanje je nešto što asocira na ili uzgred a pamćenje nešto što traje i pamćenje mora da ostane vječito", kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ovo je bio samo jedan u nizu zločina koje su počinile hrvatske ustaše, kaže ministar rada i boračko-invalidske zaštite. Duško Milunović ističe da ljudski mozak ne može da prihvati činjenicu da je ovaj zločin učinjen od ljudske ruke.

"Nismo to zaboravili, tako da je Vlada Republike Srpske do sada ustanovila 32 događaja od Republičkog značaja. Uglavnom su to događaji gdje su Srbi kroz svoju istoriju stradali u teškim ratovima koji su imali na ovim prostorima", kaže Milunović.

Polaganju vijenaca prethodila je Sveta litugrija u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću. Obilježavanju godišnjice prisustvovali su i predstavnici Narodne skupštine, Parlamentarne skupštine BiH, gradskih vlasti, kao i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)