Pooštravanje mjera

Advokati za spuštanje, pa i ukidanje, starosne granice za krivična djela

  • Извор: АТВ
  • 07.05.2023. 19:10

Jedini iz pravničke struke, apelujemo već duže vrijeme da maloljetnici prave probleme, kažu to beogradski advokati. Rade Knežević podržava da se starosna granica za krivičnu odgovornost u Srbiji spusti. To je sada 14 godina.

"U mnogim evropskim državama je ta granica i niža, Engleska i Švajcarska i Australija 10 a pitanje je da li je spustiti i do 12 jer se može staviti od 10 do 14 da se procjeni od slučaja do slučaja da li je bio zreo ili ne, da ne dođemo sutra u situaciju ako neko nešto uradi a ima 11 godina i 11 mjeseci", rekao je Rade Knežević, advokat.

Da starosnu granicu za krivična djela treba spuštati smatra i Zora Dobričanin Nikodinović. Ona kaže da su današnja djeca sa 14 godina vrlo zrela a ne bi se bunila ni kada granica ne bi postojala.Kaže - ako svi imamo prava, onda imamo i obaveze i odgovnost za svoje postupke.

"Smatram da je previše da deca do 14 godina nisu krivično odgovorna. To je moglo nekada, sad su deca sa 14 godina vrlo zrela i odrasla. To treba da se promeni i da se spusti, ili da nema neodgovornih, jer svi imamo prava i svi treba da imamo i obaveze, pa neka se svaki konkretni slučaj proučava, neka se izvrši provera svakog slučaja, kako bi se utvrdilo da li postoje elementi koji podrazumjevaju odgovornost tog mladog čoveka ili deteta koje ima do 14 godina", rekla je Zora Dobričanin Nikodinović.

Advokati su za pooštravanje jer ovo je najmonstruoznije djelo koje je počinilo dijete. Kazne za maloljetnike su blage, oni prave ozbiljna krivična djela i ovo pitanje pod hitno, smatraju, treba redefinisati. 

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.