ATV

RHMZ

Agrometeorolozi upozoravaju na moguću pojavu mraza - zaštititi voćnjake

 • Извор: СРНА
 • 27.03.2023. 16:58

U Republici Srpskoj u večernjim časovima doći će do razvedravanja što će u noćnim i jutarnjim časovima usloviti pojavu mraza, te agrometeorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda savjetuju blagovremenu zaštitu biljaka.

Slab mraz u nižim predjelima biće intenziteta od minus dva do dva, a u višim predjelima od minus šest do minus dva stepena Celzijusova.

U srijedu, 29. marta, u noćnim i jutarnjim časovima u nižim predjelima očekuje se mraz slabog do umjerenog intenziteta od minus četiri do nula stepeni Celzijusovih, a u višim predjelima jačeg intenzizeta koji može da prouzrokuje značajnu štetu u voćnjacima bresaka, kajsija, ranih sorti šljive i trešnje, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Voćarima se savjetuje da počnu da se pripremaju za predstojeći mraz kondicioniranjem biljaka preparatima na bazi aminokiselina i hormona, orošavanjem voćnjaka antifrost sistemom, zadimljavanje slamom, starim gumama.

Neophodno je da se počne sa primjenom prije opadanja temperature ispod nula stepeni Celzijusovih, a najbolji efekat primjene je po mirnom vremenu.

Ovo je dobro rješenje za mraz do minus tri stepena Celzijusova.

Nestabilne vremenske prilike usloviće i pojavu biljnih bolesti, kao što su kovrčavost lista i monilija na breskvi i kajsiji, čađava krastavost kod jabučastog voća i druge bolesti.

Тагови:
 • 15:30 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.