Безбједност саобраћаја

Алкохол најчешћи узрок саобраћајних незгода

  • Извор: АТВ
  • 29.01.2024. 07:04

Чак 10.614 саобраћајних незгода, 109 погинулих лица, 611 теже повријеђених, то је црна прошлогодишња статистика са друмова у Републици Српској.

Први људи полиције кажу да нису задовољни стањем у области безбједности саобраћаја. Оно што је до органа реда је урађено, одговорност је на свима, поготово на онима који држе волан у рукама.

Брине што је код већине возача прије волана, у рукама била чаша или флаша алкохола.

- Ми смо имали 22.342 искључења возача из саобраћаја од чега је 84 одсто искључено због вожње под утицајем алкохола и то је застрашујућа цифра за нашу Републику, ако узмемо просјек да нисмо ни петину успјели исконтролисати, то је застрашујућа цифра и то већ можемо посматрати као медицински проблем више него као безбједносни - рекао је Синиша Кострешевић, директор Полиције Републике Српске.

Полиција је стално на терену, ради се акција за акцијом, контролишу се брзина, опрема, алкохол и дрога у крви али све је, чини се, џаба. Због свега овога и први човјек МУП-а Српске каже да је вријеме да сви ставе прст на чело.

- Министарство унутрашњих послова, када је ријеч о саобраћајној култури је само један од сегмената успјешности и доброг стања у безбједности саобраћаја, ту је и стање наших путева, стање  наших возила, опште културе. Ако само кажемо податак да рецимо искључите из саобраћаја скоро 23.000 возача због алкохола и дроге, онда ту не можемо само рећи да је полиција та која би треба репресијом, то је и ствар неке укупне културе, ствар можда и ауто-кућа, ствар образовања васпитања. Све институције морају дати свој значај - додаје Синиша Карана, министар унутрашњих послова Српске.

Лоша саобраћајна статистика није заобишла ни најјужнију регију. Нажалост, само у протеклих 20 дана у саобраћају су угашена четири живота. Полицијски службеници стално су на терену, контроле су даноноћне, а често шаљу и апеле. Зна се и које су критичне дионице на и онако лошим путевима Херцеговине.

- Можемо да истакнемо локације као што је читава дионица од Љубиња до Требиња кроз Попово поље уколико се не поштују саобраћајни знаци и не гледа да ли је коловоз мокар или сув је дионица на којој често може доћи до незгоде са смртно страдалим лицима, такође мјесто Видиковац према Билећи,мјесто Тули када идемо према Херцег Новом. Више мање на свим регионалним магистралним путевима постоји та једна дионица која је ризичнија у односу на остале уколико своју вожњу не прилагодимо условима - наглашава Јована Цвијетић, портпарол ПУ Требиње.

Само у прошлој години спроведено је више од 150 акција у саобраћају када је у питању Херцеговина. Евидентирано је око 15.000 прекршаја, а десило се 377 саобраћајних незгода, страдало је седам лица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.