Veliki pomak

Amputirce obradovala vijest o povećanju izdvajanja za ortopedska pomagala

  • Извор: АТВ
  • 21.03.2022. 19:30

Zoran Stanojević amputirac je druge kategorije. Kaže da nije bilo lako prihvatiti da nema dio tijela, ali da je volja za životom pobijedila.

Sa protezom uspjeva da se bavi i streljaštvom i da vozi bicikl. Vijest o povećanju izdvajanja za proteze ga je obradovala.

"Ovim novim pravilnikom mi smo poprilično zaštićeni u odnosu na prije kako je bilo. Prije je bila malo procedura, da kažem nakaradna, sad je već malo drugačije, dobijamo ta sredstva na račun, mada recimo ja nisam zadovoljan dužinom trajanja, ja bih to recimo da se bar na dvije godine skrati, pošto sam ja visokoaktivan, bavim se malo i sportom i tako ipak jedna stopa mi ne može izdržati 3 godine. Sigurno da nije lako , ali moramo nastaviti život, nema...problemi postoje žuljanja redovna proteze tako, vrućine, hladnoća, ali uglavnom može se", priča Zoran.

Novi pravilnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite je veliki pomak. Kvalitetnija ortopedska pomagala su sada dostupnija. Pojednostavljena je i procedura nabavke.

„Npr.po kategoriji evo mogu da navedem ovdje za potkoljenu, potkoljena proteza jedne noge uvećana je npr.otprilike 90% značajna sredstva su izdvojena. Šta je još tu osim novčanih sredstava? Pojednostavljen je dolazak do proteza. Znači uz jedan obrazac koji se ispuni, pošalje se ministarstvu, u narednih 15 dana vama legnu pare na bankovni račun. Osim nas koji nemamo gornje ekstremitete, veći prioritet je ostvaren po pravilniku za donje ekstremitete jer vidite gdje ljudi najviše upotrebljavaju bez noge, bez obje noge, njima je onemogućeno da kupe što bolja ortopedska pomagala", kaže Velezar Šurbat, član Regionalnog udruženja Amputiraca Bijeljina.

Na pravilniku je rađeno više od 5 godina, zajedno sa Udruženjem UDAS Banjaluka, kažu bijeljinski amputirci. Zadovoljni su i promjenom koja je napravljena za one koji koriste protezu Šopart, koja najčešće puca. Njima je sada rok za zamjenu sa 3 smanjen na 2 godine. 

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.